Ako vyzerá veľkonočný stôl Slovákov v 21.storočí?

foto: TASR, hlavne.sk
Veľká noc pripadá tento rok na prelom mesiacov marec a apríl. Aj keď ide o najvýznamnejší kresťanský sviatok, stále sa teší všeobecnej obľube, ktorá navyše stúpa. Tradičné zvyky a jedálniček nachádzajú inšpirácie najmä v dedinskom prostredí, dopĺňajú sa však o moderné potraviny.

Ľudia stále dodržiavajú tradičné prvky stravy, ktoré v snahe o pestrosť upravujú do podoby baránka či novšie zajaca. Pribúdajú však zákusky, sladkosti, čokoláda a rôzne druhy alkoholu. Veľká noc sa nevníma už iba ako náboženský sviatok, ale prelína sa tu motív vítania jari s motívom znovuzrodenia.Ústup veľkonočných zvykov neregistrujeme, skôr ide o zväčšenie ich škály. Prevažuje tendencia prenosu spôsobov veľkonočného sviatkovania z dedinského do mestského prostredia. To platí aj o škále a konzumácii veľkonočných jedál, ľudia prichádzajúci do miest dodržiavajú veľkonočné stravovacie zvyky z vidieckych lokalít, z ktorých prišli,” hovorí etnologička Katarína Popelková z Ústavu etnológie SAV.

K tradičným obyčajom, ako vynášanie Moreny, maľovanie vajíčok, šibanie a oblievanie, sa zmenou životného štýlu pridávajú aj také spôsoby sviatkovania, ktoré boli ešte pred troma desaťročia celkom neznáme, napr. nakupovanie, dovolenky, turistika a športovanie.

Dobroty sa v regiónoch líšia

Veľkonočné jedlá majú podľa etnologičky konzervatívny charakter, lebo sú spojené so sviatkom, ktorý vyžaduje dodržiavanie zvykov pri každoročnom opakovaní. Spoločným základom jedál pre celé Slovensko je mäso, zväčša šunka, jedlá z vajec, koláče, alkoholické nápoje, mladé rastliny a chren. Obsah veľkonočného stola sa jemne líši podľa regiónov.

Východne od Spišskej Novej Vsi sa pripravuje veľkonočný koláč nazývaný paska. V oblasti stredného Slovenska sú zase tradičnými sviatočnými jedlami huspenina, polievka z kyslej kapusty, plnené jahňa, kozľa alebo zajac so zemiakovým šalátom, ako aj kysnutý koláč.

Na západnom Slovensku patrili medzi sviatočné jedlá pečené kozľa, plnené teľacie mäso, polievka z údeného mäsa, údená šunka so zemiakovým octovým šalátom a cvikla s chrenom. Zo sladkých jedál bol rozšírený kysnutý pletený koláč „calta“, vianočka, tvarohové a makové záviny potreté maslom.

Aké mäso a zelenina na sviatočný stôl?

Na novinky v slovenských nákupných košíkoch upozorňuje šéfkuchár Daniel Hrivňák: „Za posledné roky k nám prichádza nový trend v gastronómii, ktorý pochádza priamo z Talianska. Kuracinu či hovädzinu nahrádzame jahňacinou a začína sa preferovať aj kozľacina. Do popredia sa dostáva aj cvikla, avšak aj napriek tomu, že obsahuje množstvo vitamínov, je to jesenno-zimná zelenina, a tak by sme mali siahať skôr po sezónnej zelenine a dodržiavať zákony prírody. Oživiť môžeme aj tradičnú hrudku. Stačí nahradiť prísadu, napríklad kozie mlieko za kravské.“

zdroj: TASR, hlavne.sk

Nuž a kedy sa dá očakávať najväčší nápor v obchodoch? Očakávame viac zákazníkov od stredy, kedy nám začína platiť leták so špeciálnou čerstvou ponukou produktov od slovenských výrobcov určených na veľkonočný stôl. Zákazníci nájdu v tomto týždni za výhodné akciové ceny rôzne druhy potravín. Predpokladáme vyšší počet zákazníkov na našich predajniach opäť v sobotu, medzi sviatkami, kedy si prídu doplniť hlavne čerstvé potraviny,“ dopĺňa Kvetoslava Kirchnerová z Billy.

Zároveň však dodáva, že aj keď si Slováci robia nákupy na nadchádzajúce najväčšie kresťanské sviatky priebežne a využívajú akciové ponuky obchodných reťazcov, najväčšie nákupy si predsa len nechávajú na deň pred Veľkým piatkom.

Veľkonočné nákupy Slováci robia bez ohľadu na termín výplaty, a tak sa dá očakávať, že priemerný veľkonočný stôl bude opäť prekypovať hojnosťou tradičných jedál.

Prečítajte si aj: Za veľkonočné nákupy zaplatíme tento rok viac

Môže vás zaujímať

Řádek: Na tejto atmosfére sa môžu „priživiť“ i extrémistické strany