Bugár chce v súvislosti s ústavnými sudcami počkať na stanovisko Čaputovej

Predseda strany Most-Híd Béla Bugár

Foto: TASR

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár chce v súvislosti s voľbou kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) počkať na jasné stanovisko prezidentky Zuzany Čaputovej.

Tlmočiť by ho mal koalícii predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) po utorkovom (18. 6.) stretnutí s novou hlavou štátu. Bugár tak chce predísť polemike o počte potrebných kandidátov, ktorých majú poslanci zvoliť.

Prezidentka by mala vymenovať troch sudcov ÚS, tvrdí Fico

„Máme jeden problém, ktorý už aj minule vyvolal polemiku, že koľkých kandidátov má NR SR zvoliť. Lebo pán prezident vymenoval len určitý počet,“ povedal Bugár s tým, že nevedia, čo prezidentka urobí. Dodal, že hrozia ďalšie spory iných kandidátov, že ich práva alebo možnosti stať sa ústavným sudcom boli nejakým spôsobom znemožnené.

Danko je za voľbu ďalších kandidátov na sudcov ÚS

„Preto by bolo oveľa čistejšie, keby pani prezidentka jednoznačne povedala, či vymenuje a koľkých,“ skonštatoval Bugár s tým, že potom by sa dalo povedať, koľkých ešte treba zvoliť. Počkať chce na jej vyjadrenie, ktoré im bude v utorok tlmočiť Koaličná rada.

Lucia Nicholsonová

Ďuriš Nicholsonová zvažovala kandidatúru do NR SR v najbližších voľbách