FOTO: Čaputová: Moje stanovisko k Číne je nemenné, pozvanie A. Danka rešpektujem

Na snímke sprava prezidentka SR Zuzana Čaputová a verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová počas prijatia v Prezidentskom paláci v Bratislave 13. augusta 2019. FOTO TASR - Dano Veselský
Stanovisko, v ktorom prezidentka Zuzana Čaputová kritizovala Čínu za nedodržiavanie ľudských práv, bolo plne v súlade s pozíciou EÚ a je nemenné. Čaputová to uviedla v utorok po stretnutí s verejnou ochrankyňou práv Máriou Patakyovou. Dodala však, že rešpektuje iný názor predsedu Národnej rady SR Andreja Danka (SNS) aj jeho pozvanie predsedu čínskeho parlamentu na návštevu Slovenska.

Politológ: Truban môže zničiť to, čo strane získala Čaputová

„Ľudské práva sú absolútnymi právami a nie je možné ich relativizovať, preto bol môj postoj taký, ako som ho komunikovala. Kroky predsedu parlamentu, pokiaľ ide o pozvanie partnera na jeho úrovni, rešpektujem. To, že má na veci iný názor, nie je prvýkrát, v oblasti zahraničnej politiky obzvlášť. Rešpektujem, že to vníma inak,“ uviedla.

Názor prezidentky zdieľa aj Patakyová. „Nielen ako verejný ochranca práv, ale aj ako človek sa domnievam, že ľudské práva a slobody majú prednosť pred ekonomickými otázkami,“ dodala.

Kočner vypovedal na NAKA, účasť na Kuciakovej vražde popiera

Prezidentka na júlovom stretnutí s ministrom zahraničných vecí Čínskej ľudovej republiky Wang Im vyjadrila znepokojenie a obavy zo zhoršujúcej sa situácie v oblasti ochrany ľudských práv v Číne.

Jej vyjadrenia kritizovala ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (SNS), podľa ktorej môže konfrontácia s Čínou ohroziť rozvoj obchodu, a tým aj pracovné miesta na Slovensku.

Danko by najradšej vládol sám

Začiatkom augusta Danko na stretnutí s čínskym veľvyslancom na Slovensku potvrdil pozvanie šéfa čínskeho parlamentu na Slovensko. Cieľom návštevy má byť jasná deklarácia dobrých vzťahov Čínskej ľudovej republiky a Slovenska. Konať sa má podľa Dankových slov na najvyššej protokolárnej úrovni.

(článok pokračuje pod galériou)

Popletená hovorkyňa ministerstva kultúry: Skrýva sa na Péenke?

Legislatíva v oblasti potratov je dostačujúca, zlepšiť treba prevenciu

Prezidentka SR Zuzana Čaputová si myslí, že právna úprava v otázke interrupcií je dostatočná. Zlepšiť by sa podľa nej mala oblasť prevencie. Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová doplnila, že podpora žien by sa nemala vykonávať cez príkazy alebo zákazy.

„Interrupciu považujem v istom zmysle za tragický čin. Takéto rozhodnutie každej ženy, ak tomu čelila, nebolo jednoduché,“ povedala prezidentka v utorok novinárom po stretnutí s Patakyovou.

Čaputová si myslí, že je potrebné zabrať v rovine, aby sa žena do takej kritickej situácie nedostala. „Aby sa nemusela rozhodovať. Čiže nevidím riešenie v sprísňovaní alebo zmene právnej úpravy,“ doplnila.

Politici o Trubanovom priznaní: Spáchal politickú samovraždu!

Ombudsmanka sa pri tejto téme odvolala na upozornenia odborníkov. Tí podľa jej slov v súčasnosti nepovažujú za potrebné riešiť tieto citlivé eticko-morálne otázky v období pred parlamentnými voľbami.

„Ľudský život je hodnotou, ktorá je v našej ústave chránená, ľudský život je chránený ešte pred narodením. Keď zoberiete v súzvuku všetky články našej ústavy, vytvárajú istý rámec, pri ktorom nemôžem konštatovať potenciálny rozpor zo záväzkami SR vo vzťahu s medzinárodným dohovorom,“ skonštatovala Patakyová.

Ombudsmanka vidí priestor na konanie vo vyslovovaní podpory všetkým ženám a ich partnerom, aby nemuseli siahnuť po takomto kroku. „Ale ten priestor nie je možný vyplniť zákonnými príkazmi alebo zákazmi. Potrebujeme ho vyplniť inými spôsobmi ovplyvňovania spoločenskej situácie,“ doplnila Patakyová.

Čižnár dočasne pozastavil funkciu prokurátorovi z Threemy Palovičovi