Hygienici kontrolovali reštaurácie, ktoré podávajú tatarák

Ilustračné foto.

Foto: TASR

Prvou podmienkou je, aby reštaurácie oznámili regionálnemu úradu verejného zdravotníctva, že podávajú pokrmy z tepelne nespracovaného mäsa. Zatiaľ tak ku koncu novembra urobilo 340 reštaurácií, najviac v Bratislavskom (80), Žilinskom (69) a Banskobystrickom kraji (57). Reštaurácie musia v jedálnom lístku informovať aj o rizikách, ktoré môžu pri konzumácii bifteku vzniknúť, a to formulkou: "Neodporúča sa, aby tepelne nespracované mäso a vajcia konzumovali deti, tehotné ženy, dojčiace ženy a osoby s oslabenou imunitou".


„Z celkového počtu 1121 skontrolovaných reštaurácií sa zistilo nesplnenie oznamovacej povinnosti v prípade podávania tatárskeho bifteku v 36 prevádzkach, čo predstavuje iba 3,2 percenta z celkového kontrolovaného počtu a upozornenie na zdravotné riziká chýbalo na jedálnych lístkoch v 32 prevádzkach, čo predstavuje 2,8 percenta zo skontrolovaných reštaurácií,“ 
priblížil Mikas. Nedostatky sa najčastejšie zaznamenali v Trnavskom (10 prevádzok), Trenčianskom (8) a Žilinskom kraji (6).

„Tataráky“ sa môžu v reštauráciách bez hrozby pokút podávať od júna tohto roku. Do platnosti vtedy vstúpila novela vyhlášky, ktorá jeho predaj povoľuje. „Tatarák“ možno ponúkať iba v reštauráciách. Zákaz stále platí pre stánky s rýchlym občerstvením či závodné stravovacie prevádzky. Pri predaji treba splniť spomínané dve pravidlá. Regulatívam podlieha aj príprava bifteku. Treba ho urobiť z vopred zmrazeného mäsa a vajec z registrovaných a kontrolovaných chovov, musia byť čerstvé.

Novelou vyhlášky sa zmenili i podmienky a predaj steakov či metóda sous vide. Sous vide je metóda varenia pri konštantne nízkej teplote, potraviny sú vtedy zabalené vo vákuových vreckách. Steaky možno podávať i upravené na nižšej teplote.

Môže vás zaujímať

Za slušné Slovensko odmieta ataky aj zastrašovanie zo strany štátu