Opekať či grilovať – čo je zdravšie?

Opekanie verzus grilovanie. Čo je zdravšie?

fotokoláž hlavne.sk/MIPS

Posvietili sme si na to. Opekať či grilovať - čo je zdravšie? Mnohí to teraz v lete z nás cez víkend i v týždni zažívajú a spríjemňujú si aj takto chvíle s priateľmi, na chalupe, v záhrade alebo na dovolenke. Hoci nám takto upravené jedlá chutia, toto by sme mali mať na pamäti...

Kúpanie s deťmi – jazero alebo bazén?

Otázka, ktorú sa niektorí bojíme v lete nahlas vysloviť, znie: „Sú opekačky a grilovačky dobré pre moje zdravie?“

Nuž, žiaden lekár vám nepredpíše namiesto lieku špekáčik. To však nemusí nutne znamenať zdravotnú katastrofu.

Takto nás začalo vyzliekať leto 2018

Treba len vedieť jedlo dobre vybrať, správnym spôsobom ho pripraviť, tepelne opracovať a jesť s mierou.

Varovania vedcov

Vedecké štúdie odhalili mierny rozdiel medzi prípravou jedál nad priamym ohňom a inými spôsobmi tepelnej úpravy.

Festivalová sezóna je tu! Poradíme vám, ako si ju užiť čo najlepšie

Idylka pri opekačke, foto: tasr

Keď tuk kvapká z mäsa na oheň, alebo na rozžeravené uhlíky, vznikajú chemické zlúčeniny známe ako polycyklické aromatické uhľovodíky, ktoré spolu s dymom stúpajú naspäť k jedlu. Práve tento typ látok je spájaný so vznikom niektorých druhov rakoviny.

Trochu lenivá, ale na leto chytľavá hudobná novinka!

Zároveň, ak mäso naozaj dobre prepečiete, spálené čierne časti budú obsahovať ďalší druh karcinogénov – heterocyklické amíny.

Čo s tým?

Vo všeobecnosti platí, že je bezpečnejšie zbaviť sa spálených častí jedla a opekať s mierou. Istá štúdia odhalila, že ľudia, ktorí majú radšej veľmi dobre prepečené steaky, majú až o šesťdesiat percent vyššie riziko rakoviny pankreasu oproti tým, ktorí ich jedia krvavé.

Dali by ste si na takýto steak? foto: pixabay.com

Pred vznikom škodlivých látok môže byť mäso chránené aj vtedy, keď ho pred grilovaním naložíte do marinády. Najväčšmi pomáha, ak obsahuje cesnak, cibuľu, med či rozmarín.

Trápia vás štípance od komárov? Skúste tieto domáce recepty

Gril vs. vatra

Keďže pri opekačke ide práve o to, že si jedlo krásne pečiete nad vatrou, môže byť o niečo rizikovejšia než grilovanie – najmä ak máte k dispozícii plynový alebo elektrický gril.

Pri grilovaní nad uhlíkmi treba medzi jedlo a zdroj tepla vsunúť vrstvu alobalu, ktorý zabráni kontaktu medzi kvapkami tuku a žeravým uhlím.

Je rozdiel, či si pochutíte na klobáskach, alebo na chudom kuracom rezni, foto: pixabay.com

Prečo nevyskúšať niečo nové?

Chápeme, že odkedy moderné technológie dovoľujú ľuďom zakúpiť taký skvost, akým sú slaninou obaľované a syrom plnené párky, ťažko pomýšľať v súvislosti s grilovačkou na zdravú stravu.

Komu hrozí dehydratácia a ako sa jej vyhnúť

Ale s trochou kreativity nemusí ani menej zdravotne náročná grilovačka dopadnúť zle. Grilovaná cuketa, karfiol, či rybie mäso môžu pokojne konkurovať mastným špekáčikom. A vaše telo sa vám poďakuje!

Aj takto môže vyzerať chutné a zdravé jedlo pripravené na grilovanie! foto: pixabay.com

Na tieto veci pred odletom na dovolenku nezabudnite!

Môže vás zaujímať

Lietadlo, ktorým letel R. Raši do USA, malo technické problémy