Jednou vetou

Programové vyhlásenie v parlamente a voľba ďalších postov

Rokovacia sála NR SR, ilustračné

foto: K NR SR

Schôdza Národnej rady SR sa začína dnes o 13:00 a členovia zákonodarného orgánu budú rozhodovať aj o ďalšom balíku opatrení v súvislosti so šírením ochorenia Covid-19.

Poslanci Národnej rady SR (NR SR) budú na šiestej schôdzi, ktorá sa začína dnes o 13:00, vyslovovať dôveru vláde Slovenskej republiky. Tú tvoria hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), Sme rodina a strany Sloboda a Solidarita (SaS) a Za ľudí. O dôveru parlamentu sa budú uchádzať na základe svojho programového vyhlásenia, ktoré si schválila na rokovaní 19. apríla.

Množstvo sľubov na 120 stranách

Vláda sa v programovom vyhlásení zaväzuje zabezpečiť kvalitné vzdelanie, základnom má byť včasná a kvalitná zdravotná starostlivosť. Sľubuje tiež rovnosť pred zákonom a skutky, na základe ktorých sa zvýši dôvera ľudí v štát a ľudí, ktorí ho reprezentujú. Osobitnú pozornosť chce venovať chudobným, chorým a slabším. Vláda Igora Matoviča (OĽaNO) tiež plánuje zvýšiť potravinovú sebestačnosť Slovenska a nastaviť spravodlivý systém podpory poľnohospodárov.

„Rovnosť príležitostí bude základným kritériom akejkoľvek súťaže či výberového konania. Zmysluplnou informatizáciou premeníme Slovensko na inteligentnú, inovatívnu a transparentnú krajinu. Efektívnym využívaním fondov Európskej únie znížime regionálne rozdiely a zvýšime ochranu životného prostredia. Budeme pôsobiť ako spoľahlivý a zodpovedný partner v európskych a medzinárodných vzťahoch,“ píše vláda vo svojom programovom vyhlásení.

Balík opatrení kvôli Koronavírusu

Členovia zákonodarného orgánu budú na svojom dnešnom rokovaní rozhodovať aj o ďalšom balíku opatrení v súvislosti so šírením ochorenia Covid-19. Väčšinou ide o vládne návrhy ministerstva práce. Poslanci budú taktiež schvaľovať návrh rezortu školstva, ktorého cieľom je zabezpečiť, aby sa štátnice študentov vysokých škôl konali online formou. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) zasa na rokovanie parlamentu predkladá návrh zákona, ktorý má vytvoriť právny rámec pre poskytnutie dočasnej ochrany podnikateľom, ktorí majú sídlo alebo miesto podnikania v Slovenskej republike a sú zasiahnutí negatívnymi dopadmi šírenia pandémie. Všetky zákony navrhuje vláda prijať v skrátenom legislatívnom konaní.

Poslanci budú  hlasovať aj o ďalších postoch

V rámci šiestej schôdze budú poslanci voliť aj členov Súdnej rady a predsedu Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Predsedu komisie volí NR SR v tajných voľbách zo všetkých členov komisie. Opakovane sa bude voliť aj predseda parlamentného výboru na kontrolu činnosti vojenského spravodajstva. V predchádzajúcich štyroch voľbách neuspel líder opozičnej strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Marian Kotleba.

DRUCKER: Minister Krajčí je nám na nič a mal by hodiť uterák do ringu