Jednou vetou

VIA IURIS: Mimovládka hodnotí pozitívne programové vyhlásenie vlády

Prvý rad zľava: Podpredseda vlády pre legislatívu a strategický plánovanie Štefan Holý, minister hospodárstva a prvý podpredseda vlády pre ekonomiku Richard Sulík, predseda vlády SR Igor Matovič, ministerka pre investície a regionálny rozvoj a podpredsedníčka vlády Veronika Remišová, minister financií Eduard Heger, druhý rad zľava: Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, minister vnútra Roman Mikulec, minister dopravy Andrej Doležal, minister pôdohospodárstva Ján Mičovský, minister obrany Jaroslav Naď, minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak, tretí rad zľava: Minister zdravotníctva Marek Krajčí, minister školstva Branislav Gröhling, minister životného prostredia Ján Budaj a ministerka kultúry Natália Milanová na spoločnej fotografii pred budovou Úradu vlády pred rokovaním 1. schôdze vlády SR. Bratislava, 21. marec 2020.

Foto: SITA/Martin Medňanský

O programovom vyhlásení Matovičovho kabinetu bude dnes rokovať Národná rada SR

Justícia má šancu na zmenu k lepšiemu. Mimovládna organizácia Via Iuris hodnotí predložené programového vyhlásenie vlády Igora Matoviča (OĽaNO) pozitívne. Agentúru SITA o tom informovala mimovládka v tlačovej správe, kde okrem iného hodnotí kladne napríklad avizované zmeny pri výbere generálneho prokurátora, špeciálneho prokurátora či návrat k zmenám pri voľbe ústavných sudcov.

O programovom vyhlásení Matovičovho kabinetu bude dnes rokovať Národná rada SR. Pozitívne hodnotí program aj advokátka, niekdajšia šéfka Centra právnej pomoci (CPP) a kandidátka na post ústavnej sudkyne Eva Kováčechová. Nadácia Zastavme korupciu oznámkovala programové vyhlásenie na jedna mínus.

Zlepšenie justície

„V oblasti spravodlivosti je programové vyhlásenie vlády veľmi ambiciózne a v prípade jeho úplnej realizácie možno očakávať významný prínos k zlepšeniu stavu justície na Slovensku. Sú v ňom zahrnuté aj mnohé opatrenia, ktoré už dlhodobo navrhujeme. Ide predovšetkým o návrhy týkajúce sa transparentnosti procesov a spôsobu kreovania prokuratúry, osobitne vo vzťahu ku generálnemu prokurátorovi a špeciálnemu prokurátorovi. V tomto prípade predpokladá rozšírenie okruhu navrhovateľov pre najvyššie prokurátorské funkcie a prijatie štandardov, ktoré sa osvedčili pri výbere sudcov ústavného súdu,“ uvádza mimovládka. Programové vyhlásenie slúži ako náčrt toho, čo vláda plánuje počas funkčného obdobia zavádzať legislatívne.

„Vláda v oblasti právneho štátu predstavila veľmi progresívny a ambiciózny plán. Programové vyhlásenie predstavuje riešenia najvážnejších problémov právneho štátu a je šanca, že ak sa správne zrealizujú, skutočne prispejú k zvýšeniu dôvery verejnosti nielen v súdnictvo, ale aj v ďalšie inštitúcie dôležité pre fungovanie právneho štátu,“ zhodnotila Eva Kováčechová.

Vznikne nový súd?

Vzniknúť by mal aj najvyšší správny súd, ktorý bude posudzovať aj prípadné disciplinárne prehrešky nielen sudcov, ale aj iných právnických odvetví. „Predpokladá sa aj zriadenie najvyššieho správneho súdu, ktorý okrem svojej originálnej agendy má plniť aj funkciu disciplinárneho súdu pre sudcov, prokurátorov a ďalšie právnické povolania. Na problém neefektívnych disciplinárnych konaní dlhodobo upozorňujeme a ich inštitucionalizácia v rámci najvyššieho správneho súdu môže byť významným pozitívnym posunom pri vyriešení tohto problému,“ dodáva Via Iuris.

Zlyhanie v tejto veci

Ako nedostatok vníma organizácia fakt, že program vlády nehovorí o sprísnení procesu prijímania ústavných zmien. „Sprísneniu legislatívneho procesu týkajúceho sa prijímania zmien Ústavy SR sa vyhlásenie nevyjadruje vôbec, čo vnímame ako nedostatok. V tejto oblasti budeme naďalej presadzovať, aby sa v procese zmeny ústavy úplne vylúčila možnosť skráteného legislatívneho konania a aby minimálna doba medzi jednotlivými čítaniami v parlamente bola dlhšia,“ doplnila mimovládka v stanovisku. Via Iuris chýbajú aj zrejmé záväzky Matovičovej vlády, programové vyhlásenie podľa organizácie obsahuje iba náčrt možných zmien.

KORONAVÍRUS: V utorok pribudlo 92 infikovaných koronavírusom