Jednou vetou

Do Česka sa z Poľska stále dováža hydinové mäso so salmonelózou

Ilustračné foto

foto: Pixabay.com

Približne od polovice apríla sa doviezlo z Poľska do Česka 16 ton hydinového mäsa so salmonelózou. Podľa českej televízne stanice ČT24 o tom v stredu informoval hovorca Štátnej veterinárnej správy (ŠVS) Petr Vorlíček. Všetko mäso sa pravdepodobne skonzumovalo, lebo výsledky testov dostali veterinári až po dátume jeho spotreby.

Prijatím smernice odzvonilo dvojakej kvalite potravín, povedala Matečná

Správa zverejnila zoznam miest, kam bolo mäso určené. Všetkých dvanásť príjemcov týchto zásielok, medzi ktorými bol napríklad sklad reťazca Albert i jeden z veľkých distribútorov Bidfood, musí odteraz pred uvoľnením ďalších poľských dodávok na trh dať preveriť hydinové mäso na salmonelózu. Prikazuje im to individuálne veterinárne opatrenie, ktoré ŠVS vypísala pre každého príjemcu.

Veterinári prakticky každý týždeň informovali o nálezoch poľského mäsa so salmonelózou. Teraz publikovali takéto nálezy za posledný mesiac.

Podľa hovorcu reťazca Albert Jiřího Marečka išlo o slovenské kurence, ktoré boli spracované v Poľsku. „Naše vlastné laboratórne testovanie nijaké nedostatky nepotvrdili. Veterinárna správa odobrala päť vzoriek, z ktorých dve nevyhoveli,“ uviedol hovorca. Firma podľa neho ihneď ukončila s dodávateľom spoluprácu a žiadne hydinové mäso z Poľska už nedováža.

Majiteľ mäsiarstva z okresu Opava Vlastimil Šajtar v dôsledku kauzy poľského hydinového mäsa so salmonelózou možno skončí s podnikaním. Má problémy so zabezpečením veterinárnych rozborov.

Bravčové mäso bude drahšie. O koľko si zaň priplatíme?

„Nechápem, prečo musím povinne dávať robiť veterinárne rozbory dovezeného mäsa, keď mám potvrdenie od poľského akreditovaného laboratória, že mäso je v poriadku,“ uviedol podnikateľ.

V jeho predajni pred časom skončilo 255 kg poľského hydinového mäsa, u ktorého veterinári odhalili salmonelózu. „Ihneď som dostal zákaz dovozu hydinového mäsa z Poľska,“ dodal Šajtar.

Aby mohol mäso predávať, musel by nechať každú dodávku laboratórne preveriť. Rýchla verzia testu trvá jeden deň, ale podľa neho je veľmi drahá. Lacnejší test dostane do troch dní, ale mäso je už nepredajné. „Je nemožné dovážať mäso a nechať ho zakaždým vyšetriť. Preto uvažujem, že skončím s podnikaním,“ uzavrel.

Môže vás zaujímať

AGRO: Situácia v agrosektore je vážna a ministerstvo ju nerieši, agropotravinári preto žiadajú premiéra o stretnutie