Jednou vetou

EK prijala nariadenie s cieľom znížiť prítomnosť transmastných kyselín

Ilustračné foto

foto: Pixabay.com

Európska komisia (EK) prijala v stredu nové nariadenie, ktorým sa stanovuje maximálny limit pre používanie priemyselne vyrábaných transmastných kyselín v potravinách v EÚ.

Cieľom tohto nariadenia je chrániť zdravie spotrebiteľov a poskytnúť Európanom zdravšie možnosti stravovania.

V priebehu rokov, ako informovala TASR Ingrid Ludviková zo Zastúpenia Európskej komisie v SR, sa vo viacerých vedeckých štúdiách, vrátane štúdie Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín, poukazovalo na to, že príjem transmastných kyselín v strave by mal byť z hľadiska predchádzania zdravotným rizikám čo najnižší.

MZVaEZ SR považuje návštevu Pellegriniho v Bielom dome za významný míľnik

Maximálny limit, ktorý sa stanovuje prijatým nariadením, zodpovedá dvom gramom priemyselne vyrábaných transmastných kyselín na 100 gramov tuku v potravinách určených pre konečného spotrebiteľa a potravinách určených na maloobchodný predaj. Podniky tiež musia informovať o množstve transmastných kyselín v potravinách dodávaných iným podnikom v prípade prekročenia tohto limitu. Uvedené nariadenie nadobudne účinnosť 2. apríla 2021.

Môže vás zaujímať

Agropotravinári chcú prekonzultovať programové vyhlásenie pred jeho prijatím