Jednou vetou

Európska komisia prijala nariadenie obmedzujúce škodlivé tuky v potravinách

Ilustračné foto

foto: pixabay

Európska komisia (EK) prijala v stredu nariadenie, ktoré má znížiť množstvo škodlivých transmastných kyselín v potravinách. Informovala o tom EK na svojej webovej stránke.

Nariadenie stanovuje maximálne povolené množstvo priemyselne vyrábaných transmastných kyselín v potravinách s cieľom chrániť zdravie spotrebiteľov a poskytnúť občanom zdravšie alternatívy.

Maximálne množstvo stanovené nariadením sú dva gramy priemyselne vyrobených trans tukov na každých 100 gramov tukov v potravinách určených pre konečného spotrebiteľa a v potravinách určených na zásobovanie maloobchodu.

EK prijala nariadenie s cieľom znížiť prítomnosť transmastných kyselín

 V prípade potravín, ktoré nie sú dodávané do obchodov, ale iným podnikom, budú musieť dodávatelia uvádzať informácie o obsahu trans tukov, ak ich podiel prekročí dva gramy. Nariadenie vstúpi do platnosti 2. apríla 2021.

Množstvo štúdií, vrátane výskumných prác Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA), zdôrazňuje, že príjem trans tukov v strave by mal byť čo najnižší s cieľom znížiť riziko ohrozenia zdravia, uvádza EK.

Priemyselne vyrábané transmastné kyseliny sú vo vyššom množstve zastúpené v niektorých druhoch margarínu a stužených rastlinných tukoch, ktoré sú populárne medzi výrobcami potravín, pretože sú lacnejšie a majú zvyčajne dlhšiu trvanlivosť. Trans tuky však podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zodpovedajú za približne 500.000 úmrtí ročne, uvádza AFP.

Môže vás zaujímať

Žilinská Kia Motors Slovakia opäť rozbehne výrobu