Medziročný nárast cien potravín na Slovensku v marci opäť zrýchlil na 5,7 %

Ilustračné foto

pixabay.com

Ceny tovarov a služieb v marci 2018 podľa Štatistického úradu medziročne vzrástli o 2,4 %. Oproti februáru 2018 ale ide iba o mierne zrýchlenie cenového rastu.

Zdražovanie vo februári spomalilo

Pod cenový rast sa podpísali aj v marci potraviny a nealkoholické nápoje, ktorých ceny si medziročne pripísali na svoje konto 5,7 %. Medziročné tempo zdražovania tak v marci opäť mierne zrýchlilo. Vo februári totiž bolo evidované spomalenie tempa rastu, v tomto trende ale medziročný vývoj cien nepokračoval,“ uviedla pre Hlavné.sk Eva Sadovská, analytička Slovenského farmárskeho družstva. Podľa nej medzimesačne potraviny zdraželi iba minimálne o 0,4 %. Podľa údajov Štatistického úradu zlacneli oproti januáru oleje a tuky, zelenina vrátane zemiakov, ale i kategória mlieko, syry a vajcia. Toto sú zároveň dôvody, prečo zdražovanie na medziročnej úrovni vo februári spomalilo.“ dodala Sadovská.

Spomedzi potravín si na svoje konto pripísali najvyšší medzimesačný nárast zelenina o 2,3 % (najmä karfiolu, petržlenu a zemiakov) a ovocia o 1,4 % (mandarínok a pomarančov). Z mäsových výrobkov zdraželo oproti februáru bravčové mäso (o 1,8 %). Mliečne výrobky a vajcia zaznamenali cenový rast taktiež a to o 1,0 %. Vyplynulo to z údajov Štatistického úradu.

Ceny potravín sú Slovákmi ostro sledované a vnímané, nakoľko náklady na ne z celkových nákladov domácností tvoria takmer pätinu. Priemer za krajiny Európskej únie sa pritom pohybuje na úrovni 12 %.

Vývoj cien potravín vo všeobecnosti ovplyvňuje významne vývoj cien poľnohospodárskych komodít na svetových trhoch. Tie ovplyvňujú vývoj cien potravín ako rastlinného, tak aj živočíšneho pôvodu. Rast slovenskej ekonomiky, relatívne nízka miera nezamestnanosti dávajú taktiež predpoklad skôr pre cenový rast ako pokles. Svoje dokáže urobiť aj cenový vývoj energií či pohonných hmôt, nakoľko potraviny je potrebné vyrobiť a prepraviť.

Pripravte sa na drahšie potraviny

„Očakávame, že aj v najbližších mesiacoch roka 2018 si budeme za potraviny a nealkoholické nápoje priplácať, medziročne cca 5 – 6 %. Bude to predovšetkým dôsledok efektov ešte zo sklonku minulého roka (maslová a fipronilová kríza). Samozrejme, nie všetky faktory či vplyvy sme momentálne schopní odhadnúť,“ uviedla Sadovská. Napríklad počasie a jeho vplyv na úrodu u nás i vo svete, čo sa podpisuje na vývoj cien agrokomodít na svetových trhoch. Taktiež chov bravčového dobytka sa javí ako veľmi citlivý a to má dopad aj na jeho financovanie a následne aj na ceny bravčového mäsa v obchodoch.

„Veľkonočné sviatky máme za sebou a s nimi spojené tradičné nákupy potravín. Potvrdil sa náš odhad, že takýto nákup vyšiel Slovákov o vyše 5 % drahšie ako vlani,“ uvádza analytička Sadovská.  „Samozrejme, že tento medziročný cenový rozdiel závisel od konkrétneho obsahu v košíku, teda od zvyklostí či preferencií v jednotlivých domácnostiach či regiónoch Slovenska. Veľmi zjednodušene povedané, že ak sme za veľkonočný nákup potravín zaplatili vlani 30 eur, tak tento rok nás taký istý nákup vyšiel na 31,5 – 32,0 eur,“ uzatvára Sadovská.

zdroj: Eva Sadovská, analytička Slovenského farmárskeho družstva

Môže vás zaujímať

Británii hrozí nedostatok liekov po tvrdom brexite, JLR posunie odstávku výroby