SR posunula duálnu kvalitu potravín na najvyššiu úroveň, tvrdí Matečná

Gabriela Matečná, ministerka poľnohospodárstva

zdroj: TASR

Už vyše roka rezonuje v EÚ téma duálnej kvality potravinových výrobkov. Na tento problém upozorňovalo slovenské predsedníctvo v Rade EÚ a aj ministerstvo pôdohospodárstva SR na zasadnutiach Rady EÚ. Toto je téma, ktorú sa Slovensku podarilo presadiť na celoeurópskej úrovni uviedla v Bruseli ministerka pôdohospodárstva SR Gabriela Matečná (nominantka SNS). 

Šéfka slovenského agrorezortu v rámci dnešnej konferencie „Rôzna kvalita výrobkov na jednotnom trhu“, ktorá sa konala na pôde Európskeho parlamentu (EP) upozornila, že sú témy, ktoré zaujímajú ľudí a tieto by politici mali odhaľovať. „Nám sa to podarilo a až v takej miere, že sme to priniesli ako problém na celoeurópsky priestor,“ uviedla ministerka.  Tento názor potvrdil aj šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker, ktorý počas prejavu o stave Únie upozornil, že nebude tolerovať, aby sa v niektorých častiach Európy občanom predávali potraviny nižšej kvality ako v iných krajinách, napriek tomu, že ich obal a označenie sú totožné.

Matečná za týmto úspechom vidí aj dlhodobé úsilie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a ako upozornila, snahy jej rezortu v tomto smere pokračujú. Už 3. októbra sa v Bratislave uskutoční fórum v podobe V4+7, čiže stretnutie generálnych riaditeľov zo sekcií poľnohospodárstva krajín Vyšehradskej štvorky a ich partnerov z ostatných východoeurópskych a pobaltských krajín. Následne sa 13. októbra bude konať spotrebiteľské fórum, kde svoju účasť prisľúbili viacerí eurokomisári, ministri z niekoľkých krajín EÚ a predstavitelia národných inšpekčných úradov.

Matečná pripomenula, že výsledkom tlaku euroinštitúcií na výrobcov potravín má byť to, že potraviny budú rovnakej kvality v ktoromkoľvek kúte EÚ. Na otázku, či takýto tlak na výrobcov nepovedie k zvýšeniu cien potravín, ministerka uviedla, že k tomu zrejme nedôjde. „Ak budú chcieť robiť lacnejšie produkty, tak týmto ich donútime, aby mali rozdielny obal a spotrebiteľ sa bude môcť rozhodnúť. Ak bude chcieť lacnejší produkt, tak to bude vedieť a hlavne vidieť,“ skonštatovala.

Upozornila, že cieľom rozpútanej kampane je, aby sa obal stal rozhodujúcim faktorom pre spotrebiteľov, lebo keď sú rovnaké obaly a iné zloženie, spotrebiteľ často nevie rozoznať obsah. A potom aj cena môže byť rôzna, keď to bude jasne odlíšené. „Ak niekto chce dať menej peňazí za lacnejšiu potravinu, musí vedieť, že prírodné zložky sú nahradené napríklad syntetickými,“ opísala situáciu. A dodala, že zásluhou vyvinutého tlaku a prebiehajúcej kampane v širšom európskom meradle aj veľkovýrobcovia a nadnárodné spoločnosti budú musieť časom zmeniť svoj prístup a prispôsobiť sa trhom v strednej a východnej Európe, kde spotrebitelia sú už vzdelanejší a náročnejší.

 

Môže vás zaujímať

OĽaNO tvrdí, že štát by mal podrobne preskúmať všetky časti D4 a R7