Gastro prevádzky sú zatvorené viac ako mesiac
Už viac ako mesiac sú všetky reštaurácie na Slovensku zatvorené, jediný spôsob ako môžu jedlo zákazníkom poskytovať sú výdajne okienka alebo prostredníctvom rozvozu. Trpia tak výraznými obmedzeniami a výpadkom tržieb.
Z čoho sa počítalo
Priemernú reštauráciu vytvoril Finstat ako medián hodnôt z účtovnej závierky všetkých firiem na Slovensku. Pričom do analýzy zahrnul iba také spoločnosti, ktoré v roku 2018 vykazovali tržby. Takýchto spoločností je 792. Ročný hrubý zisk priemernej reštaurácie je podľa analýzy spomínaných 9 720 eur.
Priemerná reštaurácia má pri nulových tržbách mesačnú hrubú stratu až 2 600 eur. Najväčšou položkou z priamych nákladov je spotreba materiálu, energie a ostatných neskladovateľných nákladov vo výške necelých 33 tis. eur. Osobné náklady tvoria takmer 17 tis. eur.
„Hrubý zisk vypočítaný vyššie však predstavuje bežnú situáciu a nezachytáva mimoriadne opatrenia. Momentálna situácia je pre reštaurácie veľmi náročná a aj po skončení prísnych opatrení sa budú tržby firiem zrejme rozbiehať pomaly, pretože ľudia stále môžu mať obavu o svoje zdravie. V našej analýze sme pri modelovaní tržieb a variabilných nákladov na rok 2020 vychádzali z predpokladu, že firmy dosiahli v januári a februári 2020 rovnaké tržby ako minulé roky v príslušných mesiacoch, v marci dosiahli 40 % výšky tržieb minuloročných. V apríli sú ich tržby nulové a v ostatných mesiacoch sa budú ich tržby postupne zvyšovať z 20 % v máji, 30 % v júni, 40 % v júli, 50 % v auguste, 55 % v septembri, 60 % v októbri, 65 % v novembri a 70 % v decembri,“ ozrejmila formu analýzy Monika Hrnčárová.