Jednou vetou

Takto odhadujú prepady tržieb pre koronavírus v reštauráciách

Reštaurácia v bratislavskom nákupnom centre tesne pred zatvorením pre Koronavírus, 12. 3. 2020

foto: hlavne.sk

Priemerná reštaurácia na Slovensku má podľa analýzy Finstatu ročné tržby približne 74 tis. eur a po zaplatení všetkých priamych nákladov jej hrubý zisk predstavuje 9 720 eur. Ak by takáto reštaurácia mala pre koronavírus za polovicu marca a celý apríl úplný výpadok tržieb a jej tržby by začali rásť len postupne, dosiahla by takáto reštaurácia ročné celkové tržby vo výške približne 38 tis. eur a vykázala by stratu vyše 10 tis. eur. Agentúru SITA o tom v stredu informovala Data Analyst vo Finstate Monika Hrnčárová.

Gastro prevádzky sú zatvorené viac ako mesiac

Už viac ako mesiac sú všetky reštaurácie na Slovensku zatvorené, jediný spôsob ako môžu jedlo zákazníkom poskytovať sú výdajne okienka alebo prostredníctvom rozvozu. Trpia tak výraznými obmedzeniami a výpadkom tržieb.

Z čoho sa počítalo

Priemernú reštauráciu vytvoril Finstat ako medián hodnôt z účtovnej závierky všetkých firiem na Slovensku. Pričom do analýzy zahrnul iba také spoločnosti, ktoré v roku 2018 vykazovali tržby. Takýchto spoločností je 792. Ročný hrubý zisk priemernej reštaurácie je podľa analýzy spomínaných 9 720 eur.

Priemerná reštaurácia má pri nulových tržbách mesačnú hrubú stratu až 2 600 eur. Najväčšou položkou z priamych nákladov je spotreba materiálu, energie a ostatných neskladovateľných nákladov vo výške necelých 33 tis. eur. Osobné náklady tvoria takmer 17 tis. eur.

„Hrubý zisk vypočítaný vyššie však predstavuje bežnú situáciu a nezachytáva mimoriadne opatrenia. Momentálna situácia je pre reštaurácie veľmi náročná a aj po skončení prísnych opatrení sa budú tržby firiem zrejme rozbiehať pomaly, pretože ľudia stále môžu mať obavu o svoje zdravie. V našej analýze sme pri modelovaní tržieb a variabilných nákladov na rok 2020 vychádzali z predpokladu, že firmy dosiahli v januári a februári 2020 rovnaké tržby ako minulé roky v príslušných mesiacoch, v marci dosiahli 40 % výšky tržieb minuloročných. V apríli sú ich tržby nulové a v ostatných mesiacoch sa budú ich tržby postupne zvyšovať z 20 % v máji, 30 % v júni, 40 % v júli, 50 % v auguste, 55 % v septembri, 60 % v októbri, 65 % v novembri a 70 % v decembri,“ ozrejmila formu analýzy Monika Hrnčárová.

Môže vás zaujímať

Prevádzkovatelia gastro prevádzok veria v skorú pomoc od štátu, inak skrachujú