Jednou vetou

Testovali známu pochúťku Slovákov. Ako to dopadlo?

ilustračné

foto: Facebook PRETO Ryba Žilina

Test tresiek v majonéze od asociácie spotrebiteľov nebol podľa spoločnosti Ryba Žilina dostatočný. Testu chýbalo hodnotenie kvality ostatných surovín, celkovej výživovej hodnoty či obsahu chemických konzervačných látok.

Test slovenskej národnej špeciality – tresky v majonéze, ktorý v uplynulých dňoch zverejnila Asociácia spotrebiteľov v SR, nebol podľa spoločnosti Ryba Žilina dostatočný.

Test nebral do úvahy produkt ako taký a chýbalo mu aj hodnotenie kvality ostatných surovín, celkovej výživovej hodnoty či obsahu chemických konzervačných látok.

Rovnako v ňom absentovalo aj zohľadnenie senzorických hodnôt. Konštatoval to pre agentúru SITA mediálny zástupca spoločnosti Ryba Žilina Tomáš Turčan.

Zloženie výrobku rozhoduje

„Realizovaný test nebol z nášho pohľadu dostatočným zhodnotením produktu ako takého. Rovnako ako parameter rybieho mäsa je dôležitá aj kvalita ostatných surovín, celkové výživové hodnoty a obsah chemických konzervačných látok v treske. Nič z tohto toto hodnotenie nebralo do úvahy. Na rozdiel od štandardných potravinárskych testov nebolo v tomto prípade zohľadnené ani senzorické hodnotenie – teda vzhľad, vôňa, konzistencia, nehovoriac o samotnej chuti. Sme presvedčení, že je naším poslaním venovať pozornosť všetkým týmto vlastnostiam tak výnimočného produktu. A sme radi, že sa môžeme v tejto oblasti s plnou zodpovednosťou oprieť aj o pravidelne realizované prieskumy spokojnosti a množstvo spätnej väzby od zákazníkov, ktorá je pre nás vždy na prvom mieste,“ reagoval na výsledky testu Tomáš Turčan.

Asociácia spotrebiteľov v SR sa v uplynulých dňoch pozrela na kvalitu slovenskej národnej špeciality – tresky v majonéze. Otestovala desať rôznych druhov zo všetkých slovenských obchodných reťazcov a hľadala odpovede na otázku, či tvorí tresku naozaj treska a ako je na tom prítomnosť nebezpečných baktérií.

Ako dopadol známy výrobca na trhu?

Mikrobiologickú skúšku, teda to, či je treska zdravotne nezávadná, zvládli všetky testované tresky. Kým v zdravotnej bezpečnosti skončili všetky tresky rovnako dobre, v obsahu a aj druhu mäsa našla asociácia značné rozdiely. Treska Exklusiv od Ryba Žilina získala v teste 90 % možných bodov a skončila so známkou veľmi dobre. Treska Preto Ryba Žilina skončila so známkou priemerne, keď získala 65 % bodov.

Spoločnosť Ryba Žilina spol. s r.o., je od decembra 2013 členom skupiny Preto, ktorá je jej majoritným vlastníkom. Ryba Žilina je spoločnosť zaoberajúca sa obchodno-marketingovou činnosťou v oblasti predaja potravín. Je materskou spoločnosťou novovytvorenej spoločnosti Preto Ryba s.r.o., ktorá je najväčší výrobca rybacích a lahôdkových šalátov na Slovensku s najstarším nepretržite fungujúcim podnikom na spracovanie rýb fungujúcim v Žiline od roku 1924.

Môže vás zaujímať

RegioJet začal s prípravami na ukončenie prevádzky na trase Bratislava – Komárno