Po horúčavách prišla riadna kosa. Niekde už musia kúriť
Ak máte čas, vyberte sa do jesennej prírody a pohľadajte plody týchto úžasných rastlín. Mnohé z nich skrývajú liečivé tajomstvá a množstvo potrebných vitamínov pre náš organizmus. Keď príde chrípková sezóna, všetci okolo vás budú kašľať a kýchať, určite neobanujete, že vašu imunitu chránia vitamíny a ďalšie potrebné látky.
Avokádo je vitamínová bomba. Vedeli ste tieto fakty?
Plody šípovej ruže
Šípkový čaj odporúčali v čase pred nástupom modernej medicíny mnohí skúsení bylinkári ako všeliek, ktorým bolo treba začať liečbu každej choroby. Je pravda, že červené plody ruže obsahujú 8 až 16-krát viac vitamínu C v porovnaní s citrónom (asi 1200 mg na 100g).
Aj psychické zdravie je len jedno! Máme tipy, ako sa po dovolenke nezblázniť
Chrípka, únava, krvácanie z ďasien, ale aj anémia (tzv. „chudokrvnosť“), či infekcie všetkého druhu – vitamín C je neoddeliteľnou súčasťou liečby a prevencie týchto zdravotných problémov.

Rakytník rešetliakový
Plody rakytníku obsahujú širokú plejádu vitamínov. Dajú sa konzumovať čerstvé, ale aj spracované, napríklad do podoby džemu, sirupu, či šťavy. Výhodné sú najmä pri stavoch s nedostatkom vitamínov, ale aj pri zníženej imunite.
Opekať či grilovať – čo je zdravšie?
Olej z rakytníku pomáha regenerovať kožu a sliznice, môže mať pozitívne účinky pri prevencii kôrnatenia ciev, prípadne ako doplnok liečby žalúdočných vredov.

Arónia čiernoplodá
Plody tohto opadavého kru obsahujú tzv. mikroelementy – prvky, ktoré sa síce v tele nachádzajú len vo veľmi malých množstvách, ale majú podstatný vplyv na funkcie rôznych systémov organizmu, napríklad na imunitu.
Behanie, plávanie, bicyklovanie: Podľa čoho si vybrať spôsob cvičenia
Plody arónie obsahujú spomedzi mikroelementov napríklad meď, kobalt, či mangán. Ich obsah jódu môže mať pozitívne účinky aj na funkciu štítnej žlazy.

Baza čierna
Plody bazy, ktoré možno zbierať spolu s kvetmi, obsahujú vitamín C a vitamín A. Radíme ich medzi antioxidanty. Pomáhajú imunite v boji s patogénmi a chránia organizmus pred neduhmi spojenými so starnutím buniek.
Choroby, ktoré nám ničia srdcia a cievy. Takto to môžete zmeniť
Pozor, čerstvé plody sa používajú aj ako preháňadlo a vo veľkých množstvách môžu vyvolať nevoľnosť, či zvracanie. Varením, pri výrobe džemov, vína, či likérov, sa tento negatívny účinok vytráca.

Kontrolu znamienok nepodceňujte. Môžu narobiť obrovské problémy