Jednou vetou

Čím prekvapiť hostí a šibačov? Toto zvládnete!

VEĽKÁ NOC: Máme pre Vás tipy, čo pripraviť pre kúpačov so šibákmi

autorská koláž hlavne.sk, Shutterstock, TASR

Tiež niekedy nerozumiete logike príprav „všetko pre šibačov“, ktorí nám to všetko pekne zrátajú? Samozrejme, šibákom a studenou vodou. No, nech im je raz v roku odpustené! Na sviatočnom stole nesmie chýbať nič z veľkonočných maškŕt a prekvapení.

Prekvapenia pre kúpačov? Inšpirujte sa s nami!

Rýchly nákupný manuál

Majte na pamäti, že v piatok, nedeľu a pondelok majú obchodné reťazce zatvorené. Sortiment je bohatý, klasicky sa zvýšili ceny zemiakov i niektorých druhov bravčového, o niečo lacnejšie sú  vajíčka, výrazne klesli ceny jabĺk a cukru – treba sa pustiť do pečenia. Ak budete mať trpezlivosť, rátajte s tým, že tesne pred sviatkami nakúpite s najvyššími zľavami. Pozor na plytvanie, štatistiky hovoria, že vyhadzujeme až tretinu zvyškov. Myslime na práve teraz, keď finišujeme s nákupmi.

Maškrtné tipy pre kúpačov

V ponuke šalátov a studeného občerstvenia nesmú chýbať pikantné plnené vajíčka: Vajcia uvaríme natvrdo, ponoríme do studenej vody, olúpeme a opatrne rozrežeme. Žĺtky vyberieme, zmiešame s maslom a diétnou majonézou (na dve vajcia rátame s polovicou lyžičky masla a lyžičkou majonézy). Osolíme, okoreníme, do jednej polovice pridáme francúzsku horčicu, do druhej sardelovú pastu. Hmotu nastriekame vrecúškom a ozdobíme najemno nasekanou pažítkou.

FOTO: Vyberal fáro pre svoju princeznú. Pozrite sa, kde sme stretli úspešného Kaliho

K údenej šunke pre kúpačov si pripravíme ľahký vajíčkový šalát. Potrebujeme: 5 vajec, 5 lyžíc majonézy, 4 lyžice smotany, l lyžicu kapár, l lyžičku strúhaného al. konzervovaného chrenu, soľ, trochu cukru, lyžičku citrónovej šťavy. Majonézu zmiešame so smotanou, pridáme najemno nasekané kapary, chren, osolíme a osladíme podľa chuti. Natvrdo uvarené vajíčka nasekáme na drobno a všetko zľahka premiešame. Vychladené servírujeme na listy ľadového alebo zeleného šalátu a doplníme ozdobne nakrájanými kúskami syra.

Takto hodujeme na Veľkú noc. Foto: unsplash

V hlavnej úlohe jahňacinka

Aká by to bola Veľká noc bez tradičnej delikatesy? Tu je náš tip: potrebujeme jahňacie stehno alebo celé karé, 150 g miešanej polievkovej zeleniny na marinádu, 2 cibule, hlávku cesnaku, soľ, celé i mleté korenie, grilovacie korenie, drvenú rascu, papriku, sušené bylinky, olej. Mäso necháme niekoľko hodín v marináde (voda, zelenina, cibuľa, soľ, celé korenie). Vyberieme z marinády, natrieme olejom, dôkladne prešpikujeme plátkami cesnaku, osolíme, okoreníme rascou, korením a bylinkami (petržlen, mäta, majorán). Položíme na plech s trochou oleja a v stredne vyhriatej rúre pomaly pečieme 1,5 – 2 hodiny. Polievame, aby bolo vláčne a chrumkavé.

Populárna klasika: vaječný koňak

Na základný recept potrebujeme 4 žĺtky, 250 g cukru, 1 vanilínový cukor, ½ l prevareného studeného mlieka alebo smotany, 1/6 l vodky. Cukor, žĺtka a vanilínový cukor šľaháme 5 minút šľahačom. Postupne pridávame mlieko alebo smotanu a napokon pridáme alkohol. Dôkladne vyšľahaný nápoj vychladíme, nalejeme do sklenej karafy alebo menších ozdobných fliaš.

Vaječný koňak, punč a ak to zvládnete, aj zákusky. Foto: unsplash

Čokoládový punč ako zákusok

Na dve porcie potrebujeme: 125 g čokolády, 5 lyžíc smotany na šľahanie, 450 m mlieka, 1 – 2 lyžice práškového cukru, trochu rumu alebo koňaku. Kúsok čokolády nastrúhame a odložíme na ozdobenie. Šľahačku vyšľaháme, mlieko zohrejeme a rozpustíme v ňom zvyšok čokolády. Pred zovretím odstavíme, pridáme cukor a s alkoholom vyšľaháme dohladka. Nalejeme do pohárov, ozdobíme šľahačkou a strúhanou čokoládou.

FOTO: Unikátnemu zdobeniu vajíčok sa v Hornej Marikovej venuje už len 81-ročná krasličiarka

Môže vás zaujímať

Instagram cenzuroval Madonnu za šírenie dezinformácií