Je múka náš úhlavný nepriateľ? Prečítajte si 5 najväčších mýtov

ilustračné foto

foto: unsplash.com

Chleba, bagety, cestoviny. Milujeme ich, avšak pri ich konzumácií máme stále výčitky svedomia, pretože je v nich múka a tá je zlá! Je ale skutočne taká škodlivá, ako sa v posledných rokoch tvrdí?

V našich končinách je bojovanie proti múke ešte v plienkach. V USA sa podľa výskumu výrobku zo pšenice snaží vyhýbať každý tretí Američan. Ak sa vzdáme múky, tak sa nám vyhnú civilizačné choroby ako sú obezita, cukrovka alebo kardiovaskulárne ochorenia. Bezlepkové ťaženie má úspech, múka je rovnaký nepriateľ ako cukor. Škodí nám skutočne tak veľmi? Prinášame vám 5 najväčších mýtov.

Múka spôsobuje závislosť

Mýtus: Odporcovia múky tvrdia, že múka nás dostane rovnako ako heroín – čím viac jej konzumujeme, tým viac jej chceme. Počas trávenia sa totiž do mozgu vysielajú podobné signály, ako pri užívaní návykových látok a my ich potom chceme ešte viac.

Pravda: Pravdou však je, že pri trávení obilnín vznikajú látky, ktoré pracujú na podobnom princípe ako tlmiče bolesti. Ako pôsobia na mozog zatiaľ nie je známe, no počas trávenia iných potravín, ako napríklad špenátu alebo ryže, vznikajú rovnako.

Na múku nie sme zvyknutí

Mýtus: Poľnohospodárstvo také, aké ho poznáme, existuje asi tisíc rokov, čo je z hľadiska vývoja ľudstva pomerne krátka doba. Stotisíc rokov sme boli lovci a múku sme nepoznali, čo je hlavná príčina, prečo niektorí ľudia trpia celiakiou a iní sa po múke cítia nafúknutí.

Pravda: Ak by bola konzumácia múky taká nebezpečná, prečo by sme ju desaťtisíc rokov znášali bez problémov? Problém je inde. Pšenicu a iné druhy obilnín od počiatku poľnohospodárstva úmyselne hybridizujeme, kvôli vyšším výnosom, jednoduchosti pestovania, skladovania či vyššej odolnosti. To však prinieslo negatívnu spätnú väzbu a teda dôvod, prečo v posledných rokoch pribúda alergikov.

Z múky sa priberá

Mýtus: Konzumácia múky stúpla hlavne po roku 1950. Odvtedy je populácia stále objemnejšia. Kto je hlavným vinníkom? Múka.

Pravda: Áno, po múke skutočne neschudneme. Na druhej strane však vina nie je taká jednoznačná, pretože nezáleží len na tom, čo jeme, ale rovnako aj koľko toho zjeme. Orechy sú napríklad super zdravé, ale ak ich zjeme za deň kilo, neschudneme. Ľudia, ktorí prestanú jesť pečivo skutočne schudnú, ak zo svojho jedálničku vyradia určité množstvo kalórií, ktoré nenahradia ničím iným. Ak sa pri konzumácií múky budete držať pravidla, že menej znamená viac, obezita nehrozí.

Z múky hlúpneme

Mýtus: Látky, ktoré obsahuje múka, môžu zvyšovať riziko demencie. Ďalej to môže byť zvýšenie hladiny cukru, ku ktorému dochádza aj kvôli sacharidom, ktoré múka obsahuje.

Pravda: Tieto fakty sú síce pravdivé, avšak na druhej strane zatiaľ nikto nedokázal, že ak človek prestane jesť práve múku, riziko demencie sa zníži.

Múka nás dostáva do nemocníc

Mýtus: Pečivo spôsobuje cukrovku, srdcové choroby, artrózu atď.

Pravda: Nie múka, ale obezita je príčinou mnohých civilizačných chorôb. 95% ľudí, ktorí sa vzdajú konzumácie múky, neprinesie tento spôsob stravy výrazný zdravotný dopad. Svoj účinok má, až keď schudnú. V bezlepkových produktoch najviac chýba vláknina, ktorá je veľmi zdravá.

Čo teda máme jesť?

Tak ako pri iných jedlách, platí aj pri múke to, že všetko s mierou. Riešenia sú ale podľa odborníkov celozrnné produkty. Tie, vďaka obsahu nestráviteľných častí, ktoré spôsobujú rýchlejšie vlnenie črevnej sliznice, sú rýchlo stráviteľné a organizmus tak nedráždia.

Môže vás zaujímať

FOTO: Dominika Cibulková po rokoch odhalila takmer všetko!