Stánky s pouličným jedlom sú veľkým lákadlom už aj v našich mestách

Prišiel na Vás hlad a neviete, kde sa najesť? Vyskúšajte tzv. street food

autorská koláž hlavne.sk, Shutterstock

Ide o stravovanie, ktoré bolo kedysi doménou chudobných ľudí, dnes je to obrovský boom pomaly na každom rohu. To, čo je pre Američanov, ale aj iné národy, bežným stravovacím zariadením už dlhé roky, je u nás ešte pomerne nové. Nejde len o doménu hipsterov, či blogerov. Akcie so street foodom nájdete pravidelne v každom väčšom meste. Pozreli sme sa trochu do histórie, ale aj na aktuálne trendy. Toto ste o street foode možno nevedeli:

Sledujte nás aj na facebooku – pridajte sa tu

Stravovanie v pouličných stánkoch vám môže pripomínať akciu typu dedinský jarmok. Aj tam nájdete stánky s lokšami, cigánskou či langošom. V čom je teda rozdiel? Hlavný rozdiel je určite v menu. Streed food síce môže zahŕňať aj spomínané jedlá, no zväčša je to nejaký nový nápad. Prichádzajú sem predajcovia, ktorí ponúkajú niečo, čo inde nenájdete. Teda ešte v ich kamenných predajniach. Chcú sa takouto formou zviditeľniť a prezentovať svoje nápady.

Tipy na chutné jedla s polovičným množstvom kalórií. Vyskúšajte zdravé chute

Minimálna produkcia odpadu

Nenájdete tam len predajcov zo Slovenska, ale aj susedného Česka, no výnimočné nie je ani indické jedlo, ktoré predáva obyvateľ pochádzajúci z tejto krajiny. Čo sa týka ponuky jedla je teda naozaj rôznorodá. Nechýbajú slovenské klasiky v novej forme alebo americké burgery, ktoré sú hlavným lákadlom týchto akcií. Ďalej sladké trdelníky plnené ovocím a šľahačkou alebo palacinky. Samozrejmosťou sú aj zdravšie jedlá. Rôzne bezplepkové verzie jedál či šaláty. Nechýba ani  jablčný sajder alebo víno od miestnych dodávateľov.

Plnený trdelník je hviezdou mnohých Instagramov. (foto: Alexandra Bednárová)

Množstvo streed foodov funguje na princípe Zero Waste. Je to v podstate akási filozofia, ktorá prináša minimálnu produkciu odpadu. Všetko od príborov až po baliace tašky je z kompostovateľného materiálu. Na týchto akciách môžete nájsť pracovníkov výlučne zameraných na triedenie odpadu. Tí vám presne povedia, čo máte kam vyhodiť a nemusíte sa báť, že by ste zažili „fopá“.

Kalorické bomby z hodov a odpustov. Za koľko minút ich vybeháme?

História siaha až do starovekého Grécka

Napriek tomu, že sa môže zdať, že tento trend preslávili Američania, zakladateľmi sú Európania. Už v starovekom Grécku poznali obyvatelia pravidelne sa konajúce trhy, na ktorých si mohli pochutiť na vyprážanej rybe. Existenciu takýchto trhov dokazujú vykopávky z Pompejí. Takéto stravovanie bolo doménou chudobných ľudí. Bolo bežné však aj v Číne, Egypte alebo u Aztékov. V Amerike sa uchytilo počas koloniálneho obdobia. Predajcovia ponúkali jedlo zväčša z rýb alebo zeleniny. Taktiež bolo pouličné stravovanie zamerané prevažne na chudobnejšie obyvateľstvo.

Street food ponúka aj zdravé jedlá. (foto: Alexandra Bednárová)

Dnes sa karta obrátila a ceny na streed foodoch šli výrazne nahor. Napriek tomu sa však na nich vždy dá najesť za menej, ako v bežných reštauráciach a rýchlosť obsluhy tiež nie je na škodu, ak máte naponáhlo. Ak sa však chcete vyskúšať niečo nové, čo možno inde neochutnáte a zažiť netypickú atmosféru, za tie peniaze to rozhodne stojí.

Poriadne uletené topánky. To nemyslia vážne!

Kde si môžete vychutnať atmosféru street foodu?

V Bratislave sa Street Food Park už udomácnil a koná sa pravidelne každý mesiac. Nájdete ho pred Starou tržnicou. Cez zimu sa stánky presúvajú dnu do tržnice, čo nemá možno typickú pouličnú atmosféru, no aspoň budete v teple. Jedlo si môžete vychutnať s hudobným spestrením v pozadí. Stánky sú rôzne, zväčsa sa stánkari, ktorých tu nájdete objavujú aj v ďalších mestách.

Nitra cez leto ponúkla svoj prvý festival s pouličným jedlom. Uskutočnil sa pred Divadlom Andreja Bagara. Najesť ste sa tu mohli v stánkoch, ktoré nájdete napríklad aj v Bratislave. Objavili sa tu však aj predajcovia z bližšieho okolia Nitry alebo priamo z tohto mesta. Aj tento víkend ponúkne mesto stánky s pouličným jedlom v spojení s októberfestom.

V Trnave sa túto jeseň uskutočnila akcia prvýkrát. (foto: Alexandra Bednárová)

Food Fest Trnava sa na Trojičnom námestí predstavil v októbri tohto roku po prvýkrát. Atmosféra tejto akcie však do prostredia perfektne zapadla. Námestie prilákalo obrovské množstvo ľudí. Až tak, že niektorí stánkari večer o devätnástej hodine už jednoducho nemali, čo variť, lebo všetko predali.

VIDEO: Kuba sa čoraz viac otvára svetu. Adios socializmus

V máji budúceho roka sa uskutoční už šiesta edícia Košice Street Food Festivalu pred kinom Úsmev. Keďže stánkari so svojimi food truckmi (mobilnými reštauráciami, poz. red.) putujú po Celom Slovensku, ponuka býva vo väčšine miesto rovnaká. Na východe sa však už objavil aj stánok, ktorý ponúkal ukrajinský boršč.

Stredné Slovensko má tiež svoje stánky s pouličným jedlom. Medzinárodný gastronomický festival pouličného jedla sa uskutočnil v Banskej Bystrici. A tento rok sa v septembri uskutočnil prvý Žilinský streetfood fest. V tom čase sa konal aj Martinský street food festival.

Chcem dostávať pravidelne novinky – Newsletter

Môže vás zaujímať

MOTO: Budeme jazdiť bez volantu?