Tip: Ako sa do Vianoc nezblázniť. Kuchynské zlepšováky na poslednú chvíľu

Do sviatkov zostáva len pár dní, a tak profesionálne plánujte

autorská koláž hlavne.sk, Shutterstock

December je podľa niektorých najkratší mesiac a predvianočné dni najstresovejším obdobím v roku. Dôvody pozná väčšina z nás na vlastnej koži. Najvyšší čas urobiť to inak. Toto v kuchyni zvládne každý raz-dva. Či už preferujete klasiku, alebo ste otvorení aj vylepšenia, ponúkame malú inšpiráciu:

Vianoc sa nevedia dočkať. Pozrite sa, kto už má vyzdobený stromček!

Zjednodušte si to!

S prípravou začíname začiatkom decembra, no upratovacím maniačkam to nestačí, a tak si musia dať tesne pred sviatkami ďalšie kolo. Samozrejme, podobné postoje očakávajú aj od partnera a celého osadenstva v domácnosti, ktoré to nie vždy chápe a pri každej príležitosti radšej uniká ešte čo-to nakúpiť a zariadiť. Teda: aj keď si budete musieť postaviť svoj hodnotový systém na hlavu, grandiózne zmeny a gruntovné upratovanie interiéru odložte radšej na budúci rok…

TIP: Vyrobte si originálnu bonboniéru a sladké prekvapenia na sviatočný stôl

Ako na to?  

Do sviatkov zostáva len pár dní, a tak profesionálne plánujte: prestieranie na sviatočný stôl, dekorácie, posledné suroviny na štedrovečernú večeru a niečo pod zub pripravené v mraziacom boxe na ďalšie dni.

Hviezdy spomínajú: Aké sú ich najkrajšie Vianoce?

Klasika je trendy

V centre pozornosti je stromček, slávnostne prestretý stôl a balenie darčekov. Ak nestíhate, improvizujte! Hoci nás dizajnéri presviedčajú o horúcich trendoch, módnych farbách (tieto Vianoce je to blankytná modrá a tyrkysová), tvaroch a materiáloch (ozdoby a doplnky z peria), vedzte, že stále bodujú prírodné materiály, voňavé ihličie, šišky a vianočné ruže. A vôňa dekoratívne previazanej škorice a klinčekov napichaných v pomaranči konkuruje chémii v podobe aromatických olejov. Už len nezabudnúť na osvetlenie: reťaze, vianočné svietniky a sviečky.

Kalendáre, vence a štyri nedele. Poznáte význam známych adventných tradícií?

Niečo rýchle a netradičné

Broskyne s krevetovým šalátom

Potrebujeme: 8 polovíc konzervovaných broskýň, 200 gramov konzervovaných alebo čerstvo pripravených kreviet, 200 ml majonézy, 2 lyžice šľahačky, soľ, mleté korenie, citrónovú šťavu. Postup: Majonézu ochutíme korením a citrónovou šťavou, osolíme, pridáme šľahačku, zľahka primiešame krevety a zmesou plníme polovice broskýň. Vychladíme.

Poďte na výlet na rozprávkové vianočné trhy k našim susedom

Pstruhy v sezamovom obale

Potrebujeme: 2 väčšie pstruhy, 3 vajcia, 2 lyžice mlieka, hladkú múku, strúhanku, sezamové semienka, soľ, repkový olej. Postup: Očistené polovice rýb obalíme v múke, rozšľahaných vajciach s mliekom a so strúhankou zmiešanou so sezamom. Vysmážame v horúcom oleji. (Ako alternatívu môžeme použiť mandľové lupienky alebo nadrobno nasekané orechy. Podľa receptu možno pripraviť aj iné druhy rýb.)

Zemiakový šalát s jablkami

Potrebujeme: 300 g zemiakov, 150 g jabĺk, 50 g sterilizovaného hrášku, 200 g smotany, 50 g cibule, soľ, ocot, cukor, trochu pažítky. Postup: Zemiaky uvarené v šupke a jablká olúpeme. Pokrájame na tenké plátky alebo hranolčeky. Pridáme očistenú cibuľu a pažítku nakrájané nadrobno a sterilizovaný hrášok s trochou nálevu. Smotanu osolíme, pridáme trochu cukru a ochutíme octom. Zmes polejeme dresingom a zľahka premiešame. Vychladíme.

Prieskum cien: Za zemiaky na šalát zaplatíte o 130 percent viac

Môže vás zaujímať

Slováci môžu po prvý raz v histórii pomenovať svoju exoplanétu