Večer vína odštartoval Slovak Food Festival 2017

Pod Bratislavským hradom sa dnes začal už ôsmy ročník Slovak Food Festivalu, ktorý každoročne priláka veľké množstvo fanúšikov kvalitnej gastronómie a zábavy. Aj tento rok bude festival sprevádzaný bohatým programom, v ktorom nebudú chýbať kulinárske šou známych kuchárov, prednášky z oblasti stravovania, rôzne ochutnávky ako aj súťaže pre rodiny s deťmi či ostatných návštevníkov.

Okrem výborných jedál a sprievodného programu si môžu tohtoroční návštevníci vyskúšať a ochutnať zo širokej palety vín, keďže práve vína sú tým hlavným lákadlom úvodného večera festivalu.

Začiatok Slovak Food festivalu v podaní „štvrtkového večera vín“ pod bratislavským hradom bol o 17-tej hodine. Vlastnú ponuku vín predstavilo  8 vinárov a návštevníci tak majú možnosť ochutnať vzorky zo Slovenska a Česka ale aj Grécka či Španielska. Pre mnohých vystavovateľov vín to bola prvá skúsenosť s týmto festivalom a preto sa snažili čo najlepšie predstaviť a odprezentovať svoju ponuku.

Po úvodnom oboznámení sa s ponukou vín na festivale, sme sa rozhodli vyskúšať netradičnú škálu vín v stánku jahodovevino.sk.

„Ponúkame ovocné vína, ktoré sú v súčasnosti veľkým hitom, konkrétne jahodové, malinové, bazové, šípkové, broskyňové, čučoriedkové, ktoré oslovia hlavne mladšiu generáciu, sú to veľmi ľahké vína, sladšie alebo polosladké na príjemné popíjanie. Čo sa týka predajnosti, najviac predávané je jahodové víno, ktoré obľubujú najmä ženy“  uviedol predajca v stánku.

Na základe odporúčania predávajúceho ochutnávame vzorku bazového vína, ktoré nás prekvapí svojou ľahkosťou a sviežosťou.

„Je to víno bohaté na železo, antioxidanty a pomáha pri čistení ciev“ doplnil.

Práve to, že ponuka tohto vinárstva nieje bežná, prilákalo okrem nás aj veľa iných ľudí, ktorí chceli vyskúšať tento ovocný trend.

Ďalším stánkom, ktorého ponuku sme sa v rámci našej prehliadky rozhodli vyskúšať, bol stánok vinárstva Juraja Zápražného, pričom väčšina vín je z oblasti južného Slovenska.

„Pre návštevníkov sme vyselektovali pár druhov vína, dva druhy Frizzante, 3 druhy bieleho vína, Chardonnay ocenené zlatou medailou v Paríži a 2 druhy ružového vína (odroda Dunaj Rosé prvýkrát od tohto vinára, veľmi obľúbené). Červené vína v tomto vinárstve sú spracovávané novými technologickými postupmi – nerezovými vinifikátormi, v budúcnosti drevenými.“ uviedol predajca.

Stánok je na festivale už štvrtý rok, ale víno tejto značky a odrody je tu len druhý rok v poradí.

Rozhodli sme sa vyskúšať jemne šumivé polosladké Frizzante a následne aj spomínané ružové víno Dunaj Rosé, pri ktorom sa potvrdili slová predajcu o jeho veľkej obľúbenosti medzi spotrebiteľmi.

Ako sme uviedli, ponuka vín je široká a na svoje si príde skutočne každý, takže či už si návštevníci zvolia jednu z nami skúšaných vzoriek alebo celkom inú, určite nebudú odchádzať sklamaní. V piatok pokračuje festival už v plnom prúde aj so stánkami s jedlom, či už je to street food, tradičné slovenské jedlá alebo rôzne netradičné nápoje. Nebude chýbať ani výborný sprievodný program takže všetci sú vítaní.

Môže vás zaujímať

V pondelok hrozia prehánky aj búrky, bude do 29 stupňov Celzia