Francúzska opozícia vyzýva vládu na vyhlásenie výnimočného stavu

Polícia používa slzotvorný plyn na demonštrantov v žltých vestách na parížskom bulvári Champs-Elyssés počas pokračujúcich protestov proti zvyšovaniu cien pohonných látok a znižovaniu životnej úrovne

foto: TASR/AP

Francúzsko by malo zaviesť výnimočný stav ešte pred tým, ako sa v sobotu bude konať ďalšie veľké protestné zhromaždenie tzv. žltých viest. Uviedol to v stredu Laurent Wauquiez, predseda najväčšej opozičnej strany Republikáni (LR). Informovala o tom agentúra DPA.

Wauquiez povedal pre televíznu stanicu France 2, že vyhlásenie výnimočného stavu by „ochránilo príslušníkov bezpečnostných zložiek a umožnilo by štátu zvýšiť bezpečnosť tých demonštrantov, ktorí chcú pokojne protestovať“. Opozičný politik ďalej na margo nedávnych násilných protestov v centre Paríža dodal, že si neželá, „aby sa krajina ponorila do chaosu“.

Francúzsko má v dôsledku protestov problémy so zásobovaním čerpacích staníc

Francúzsky premiér Édouard Philippe oznámil v utorok pozastavenie zvyšovania daní z pohonných hmôt a ďalšie opatrenia, zamerané na upokojenie protestov proti rastúcim životným nákladom, ktoré sa v krajine zradikalizovali.
Poslanci vládnucej strany uviedli, že vláda plánuje zmraziť aj zvyšovanie regulovaných cien elektriny a zemného plynu či sprísňovanie kontroly emisií vozidiel.

Rusko rozmiestnilo v rámci cvičení vo Venezuele najväčšie bombardéry na svete