Jednou vetou

Moskva nezmení svoje stanovisko vo veci incidentu v Kerčskom prielive

Hovorca ruského prezidenta Vladimíra Putina Dmitrij Peskov

Foto: TASR/AP

Kremeľ sa domnieva, že Dohovor OSN o námornom práve nie je možné uplatňovať na situáciu, ktorá nastala v súvislosti s incidentom v Kerčskom prielive. Uviedol to v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorý nevysvetlil, prečo Moskva zastáva tento názor. Podľa agentúry TASS Peskov dodal, že Moskva bude aj naďalej obhajovať toto svoje stanovisko.

V Hamburgu sídliaci Medzinárodný súd pre námorné právo (ITLOS) v sobotu rozhodol, že Rusko má bezodkladne prepustiť 24 zadržaných ukrajinských námorníkov a vrátiť Ukrajine tri vojenské plavidlá, zajaté od novembra minulého roku.

Medzinárodný tribunál: Rusko musí prepustiť ukrajinské lode a námorníkov

Moskva však tvrdí, že jurisdikcia ITLOS sa na Kerčský prieliv nevzťahuje. Tribunál ITLOS so sídlom v Hamburgu, ktorý je medzivládnou organizáciou vytvorenou na základe Dohovoru OSN o morskom práve (UNCLOS), rozhodoval o žalobe Ukrajiny proti Rusku v prípade tzv. kerčského incidentu.

Ruské námorníctvo pri ňom zadržalo tri ukrajinské vojenské lode a ich posádky. Odohral sa 25. novembra 2018 v Kerčskom prielive a prispel k ďalšiemu zvýšeniu napätia medzi Kyjevom a Moskvou, vyvolanému zmenou kurzu ukrajinskej vlády na prozápadný a konfliktom v Donbase.

Ukrajina na súde v Hamburgu vyzvala na okamžité prepustenie námorníkov

Rusko tvrdí, že ukrajinské lode narušili jeho hranice. Ukrajina túto interpretáciu odmieta a tvrdí, že jej lode sa chceli len preplaviť cez Kerčský prieliv do Azovského mora.

Moskva pojednávanie v Hamburgu bojkotovala. Zastáva totiž názor, že o prípade by mal rozhodnúť len domáci súd v Rusku. Potvrdil to aj Peskov v rozhovore, ktorý v nedeľu zverejnil ruský denník Vedomosti a v ktorom dodal, že ruská strana pokračuje vo vyšetrovaní incidentu v Kerčskom prielive.

Pri lesných požiaroch v Kalifornii zomreli traja ľudia