Obzvlášť na jeseň, keď sa počasie rýchlo mení, je dôležité vybrať si do záhrady pracovné oblečenie, ktoré vás ochráni pred rôznymi poveternostnými podmienkami. Zároveň by malo poskytovať ochranu pred zraneniami a byť pohodlné, tzn. neobmedzovať v pohybe. Aké kúsky oblečenia si určite pripraviť?

Pracovné nohavice s chráničmi kolien

Činnosti v záhrade si mnohokrát vyžadujú kľačanie na tvrdej zemi alebo dlažbe, napr. pri jesennej výsadbe či ručnom odstraňovaní machu spomedzi dlažobných kociek. Časté kľačanie však môže viesť k bolestiam kolien, ale aj vážnejším zdravotným problémom. 

...

Spevnená oblasť kolien a doplňujúce odnímateľné chrániče do pevných pracovných nohavíc tak zabezpečia pohodlie, ktoré potrebujete. Výstuž často namáhaných častí okrem toho predlžuje životnosť nohavíc. Výhodou je aj množstvo vreciek, do ktorých si budete môcť odložiť ručné náradie (napr. záhradné nožnice) a mať ho neustále po ruke. 

Pracovné rukavice

Pracovné rukavice chránia nielen pred zašpinením, ale primárne pred poranením, napr. porezaním sa pri práci s ostrými nástrojmi alebo konármi. Vystužené časti na dlaniach s protišmykovou úpravou navyše zlepšujú úchop nástrojov (hrable, lopata, …). Po použití chemických postrekov a prípravkov na burinu či škodce rukavice operte, prípadne používajte jednorazové rukavice, ktoré následne vyhodíte. 

Pevná obuv alebo gumáky 

Súčasťou pracovného oblečenia do záhrady musí byť aj pevná obuv, ktorá bude udržiavať členky v stabilnej polohe aj počas chôdze po nerovnom teréne. Do vlhkého prostredia (napr. počas rannej rosy) alebo pri práci s vodou (napr. pri zazimovaní záhradného jazierka) sú vhodnou voľbou kvalitné gumáky, ktoré nepremoknú. Do chladnejšieho jesenného počasia môžete voliť aj modely opatrené zateplením

Na vrch softshellová pracovná bunda 

Pre outdoorové aktivity, obzvlášť v premenlivom jesennom počasí, je ideálna softshellová bunda. Vyznačuje sa dobrou priedušnosťou, takže sa v nej nebudete počas náročnej práce potiť a zároveň má dobré tepelnoizolačné vlastnosti. Vrchná vrstva je navyše odolná voči vetru a vode – preskúmajte úroveň vodného stĺpca pri jednotlivých modeloch. Navyše sú charakteristické dobrou elasticitou, tzn. nebudú vás pri pohybe obmedzovať. 

 

Zdroj foto: CandyBox Images / Adobestock.com

Nie je možné komentovať

Mohlo by sa Vám páčiť