Súčasné vedenie agrorezortu totiž podľa SPPK nevie priniesť relevantné a konkrétne riešenia. „Naopak, svojimi prezentovanými vyjadreniami o forme a spôsobe zmien poľnohospodársku a potravinársku verejnosť rozdeľuje a vnáša medzi ňu zbytočnú nervozitu,“ konštatoval v utorok predseda SPPK Emil Macho.

Predsedu vlády agropotravinári listom žiadajú o osobné stretnutie a diskusiu, ako ďalej s ďalším vývojom domáceho poľnohospodárstva a potravinárstva. SPPK vzhľadom na mimoriadnu situáciu po rozhodnutí regionálnych zástupcov už nevidí inú možnosť, ako slušným a kultivovaným spôsobom upozorniť na pretrvávajúcu krízu v rezorte než rokovaním priamo s premiérom krajiny. „Od nového vedenia ministerstva sme mali veľké očakávania. Dúfali sme, že začne vyberať z rakvy tú pomyselnú mŕtvolu slovenského agropotravinárstva. Opak je však pravdou. Kroky súčasného vedenia ministerstva podľa nás úplne nezmyselne zatĺkajú do rakvy ďalšie klince,“ kritizoval vedenie agrorezortu predseda SPPK Emil Macho.

...

Vedeniu ministerstva pôdohospodárstva na čele s ministrom Jánom Mičovským vyčítajú slovenskí agropotravinári, združení v SPPK, neriešenie zásadných tém, ktoré sa dotýkajú celého slovenského agrokomplexu. Veľkým problémom je podľa SPPK slabé zapájanie poľnohospodárov a potravinárov do jednotlivých procesov a minimum informácií o plánovaných opatreniach ministerstva. Najpálčivejšími problémami sú však podľa komory absencia jasnej vízie agropotravinárskeho sektora zo strany ministerstva, Fond obnovy EÚ, príprava Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ, financovanie sektora zo štátnej pomoci či nepremyslené rozhodnutia, o ktorých sa farmári dozvedajú opakovane na poslednú chvíľu. Problémová je aj príprava stropovania priamych platieb, zasielanie dodatkov k nájomným zmluvám od Slovenského pozemkového fondu so spätnou platnosťou a plánovaný presun finančných prostriedkov medzi piliermi, ktorý sa napokon vďaka mediálnemu tlaku neuskutočnil.

„Dospeli sme do stavu, keď sme museli požiadať predsedu vlády, aby situáciu v našom poľnohospodárstve a potravinárstve riešil. Zároveň sme ho požiadali o urýchlené stretnutie. Situácia je naozaj vážna,“ uzavrel predseda SPPK Emil Macho.

Vedenie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) si podľa riaditeľky odboru komunikácie Anežky Hrdej uvedomuje závažnosť situácie v agrorezorte a v stredu ju bude po vláde komunikovať. „Ministerstvo včas vypracovalo a predložilo konkrétne návrhy pre využitie prostriedkov z Fondu obnovy, kde reagovalo na všetky nakopené a vážne problémy a výzvy, ktorým agrorezort čelí. Zajtra po skončení rokovania vlády vystúpi minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský, aby informoval verejnosť o aktuálnej situácii ohľadom Fondu obnovy v agrorezorte a zároveň sa vyjadrí k tlačovej konferencii SPPK,“ reagovala pre agentúru SITA Anežka Hrdá.

Nie je možné komentovať

Mohlo by sa Vám páčiť