Poukazuje na to štúdia Európskeho centra pre digitálnu konkurencieschopnosť, ktoré skúmalo, ako jednotlivé ekonomiky v uplynulých troch rokoch napredovali v transformácii poháňanej digitálnymi technológiami. Informuje o tom Martin Valášek, hovorca spoločnosti Siemens.

Okrem kvalitnejšieho vzdelávania a jednoduchšieho podnikateľského prostredia sú pre zlepšenie konkurencieschopnosti slovenskej ekonomiky nevyhnutné aj zvýšenie odvahy a inovatívnosti firiem. Spomedzi 37 štátov Európy a Severnej Ameriky sa Slovensko v rebríčku Európskeho centra pre digitálnu konkurencieschopnosť umiestnilo tretie od konca s negatívnym skóre – 102. Horšie skočili iba Albánsko a Chorvátsko. Na opačnom konci sa nachádza Bulharsko s pozitívnym skóre + 130, nasledované Čiernou Horou a Francúzskom.

...

Rebríček Digital Riser 2020 neporovnáva celkovú úroveň digitalizácie krajín, ale politiky pre podporu digitalizácie a jej dynamiku za ostatné tri roky. Namiesto aktuálneho stavu naznačuje progres v digitálnej transformácii, ktorá je kľúčová pre budúcu konkurenčnú schopnosť ekonomík. Okrem faktorov ako je nasadzovanie digitálnych technológii, dostupnosť pracovnej sily či kvalita vzdelávania a podnikateľského prostredia, štúdia podčiarkuje význam postoju firiem k podnikateľským rizikám a ich schopnosť inovovať.

„Jednu vec manažéri a podnikatelia majú vo svojich rukách, a to ochotu riskovať, inovovať a iniciovať svojimi aktivitami zmeny, ktoré majú potenciál rozvrátiť trhy alebo vniesť zásadné zmeny do existujúcich kategórii produktov či služieb,“ informuje Vladimír Slezák, generálny riaditeľ spoločnosti Siemens. Schopnosť inovovať bude podľa neho obzvlášť dôležitá v nasledujúcich mesiacoch a rokoch, lebo tak ako všetky krízy, aj tá súčasná pandemická prinesú svetu viacero vynálezov, nových obchodných modelov a prosperujúcich start-upov.

Príkladom je projekt integrácie autonómnych technológií do elektromobilu, ktorý prebehol na Strojníckej fakulte STU v Bratislave v spolupráci so Siemens. Tím vývojárov premenil obyčajné vozidlo na autonómne. Na základe tohto projektu ohlásili začiatkom leta Strojnícka fakulta STU spolu so Siemens, Mobility & Innovation a Slovakia Ring Agency zámer vytvoriť na Slovensku medzinárodné centrum pre výskum a vývoj inteligentných autonómnych vozidiel, alternatívnych pohonov a progresívnych konštrukcií dopravných prostriedkov.

Nie je možné komentovať

Mohlo by sa Vám páčiť