Zdražovanie nespomaľuje a ušetriť nejaké to euro dáva mnohým pekne zabrať. O slovo sa tak začína hlásiť minimalistický prístup k utrácaniu. Ako viete ušetriť za potraviny alebo oblečenie a ušetriť zopár eur?

Rok bez nákupov

Ak si chcete dať nejakú výzvu, čo takto skúsiť rok bez nakupovania? Samozrejme nemyslíme tým, aby ste nekupovali vôbec nič. Táto výzva je zamerané skôr na nenakupovanie zbytočného oblečenia, keď máte plnú skriňu. Odolať vidine nového mobilu, keď ten váš funguje bez problémov. Nepodľahnúť trendom, ktoré vidíte na internete.

...

Nie je to jednoduché, ale zvládnuť sa to dá. Ak nezvládnete nekúpiť absolútne nič, snažte sa nenakupovať impulzívne a veci si poriadne vyberať. Oblečenie, mobily, topánky či šperky vám nikam neutečú, ak by ste predsa len potrebovali niečo nové.

Varte si doma

Vedeli ste, že za obedy v práci, každodenné kávičky s koláčikom a fast-foody po ceste domov zaplatíte omnoho viac, než keď urobíte veľký nákup potravín a doma si navaríte na celý týždeň? A vyhovárať sa na to, že na varenie nemáte čas je zbytočné. Vyhraďte si jeden deň v týždni dve tri hodinky na prípravu. Nakrájajte si zeleninu, naložte mäso, pripravte cestoviny, ryžu alebo kuskus či iné. Ak budete príprave venovať pár hodín jeden deň v týždni, varenie bude omnoho jednoduchšie a rýchlejšie, keďže už nebudete musieť tráviť čas umývať a krájaním, ktoré často zaberie viac času než samotné varenie.

Varenie doma je navyše pozitívom aj pre váš organizmus, keďže máme tendenciu tiahnuť k zdravším jedlám a neuchyľovať sa k rýchlym pokrmom z fast-foodov.

Nakupujte z druhej ruky

Neviete sa vzdať nákupov, alebo potrebujete vymeniť väčšiu časť šatníka? Nebojte sa poobzerať sa second-handoch a bazároch. Často tu nájdete oblečenie ešte aj s cenovkami či nikdy nepoužité a nenosené veci. A zaplatíte za ne omnoho menej, než keď si ich budete kupovať celkom nové v obchode. Navyše, ak holdujete móde, v sekáčoch viete nájsť aj naozaj pekné dizajnérske kúsky. Stačí len trochu hľadať.

Tip: Potrebujete nové auto? Pozrite sa na predaj áut v bazároch. Starší kúsok vám poslúži rovnako dobre ako úplne nový.

Všetko je len o správnom mindsete. Nie je jednoduché ho zmeniť, ak ste doteraz boli zvyknutí nakupovať podľa trendov či podľahnúť nákupnej horúčke. Skúste preto začať zľahka a povedať si, že tento mesiac si nič nekúpite a skutočne to dodržať.

Nie je možné komentovať

Mohlo by sa Vám páčiť