Filtre na vodu do kuchyne – získajte kvalitnú vodu na pitie či varenie
Kvalitná pitná voda je základom zdravia, telo ju potrebuje takmer na všetky životne dôležité procesy. Ako však zabezpečiť, aby bola voda, ktorú pijeme a používame na varenie čo najčistejšia? Pomôžu filtre na vodu!
Filtrácia pre zdravú a bezpečnú vodu
Filtre odstraňujú z vody škodlivé látky, ako napr. chlór, ťažké kovy, pesticídy a rôzne mikroorganizmy, ktoré sa vo vode môžu nachádzať. Okrem toho zlepšujú jej chuť a odstraňujú nepríjemné pachy. Filter na vodu na prívode do domácnosti zlepšuje hlavne úžitkové vlastnosti vody, zatiaľ čo filter inštalovaný v mieste použitia, a to najčastejšie v kuchyni, zabezpečuje primárne kvalitnú a zdraviu nezávadnú pitnú vodu.
Filter na vodu do kuchyne
Kuchynské filtre slúžia na úpravu pitnej vody priamo v mieste použitia, resp. inštalácie – zvyčajne sa inštalujú pod kuchynský drez. V prípade vody z verejného vodovodu majú za úlohu zlepšiť jej kvalitu a chuť. O jej bezpečnosť sa báť nemusíte, povolené limity hodnôt niektorých látok, ako napr. chlóru, sú prísne sledované. Ak čerpáte vodu zo studne, pomôžu vám odstrániť aj nežiaduce kontaminanty.
Uhlíkový filter na vodu
Aktívne uhlie, ktoré vzniká špeciálnym spracovaním organických látok ako sú napr. kokosové škrupiny, vyniká svojimi absorbčnými vlastnosťami. Princíp je jednoduchý – voda preteká filtrom naplneným granulovaným uhlím, ktoré pohltí kontaminanty (prichytia sa na povrchu granulátu), napr. chlór, pesticídy, herbicídy a ďalšie.
Reverzná osmóza
Ďalším účinným kuchynským filtrom je reverzná osmóza, kde voda prechádza cez polopriepustnú membránu, ktorá zachytáva nežiadúce látky. Póry tejto membrány sú také malé (priepustnosť zvyčajne menej ako 1 nanometer), že prepustí len molekuly vody, zatiaľ čo väčšie častice, ako sú baktérie alebo nečistoty, cez membránu nepreniknú.
Ionizátor vody
Toto zariadenie mení chemické vlastnosti vody. Molekuly vody sa prostredníctvom procesu zvaného elektrolýza rozdelia na dve časti, vzniká alkalická voda s vyšším pH a kyslá voda. K dostaniu je podpultový ionizátor, umiestnený pod drezom, pričom na dreze je len vodovodná batéria s nezávislými vývodmi pre oba typy vody, alebo pultový ionizátor.
Filtračné kanvice
Okrem týchto pokročilejších filtrov na vodu môžete v kuchyni použiť aj iné, jednoduchšie zariadenie – filtračnú kanvicu. Medzi vrchnou a spodnou vrstvou, kam preteká čistá voda, sa nachádza filtračná vložka. Tá môže obsahovať napr. kombináciu jemnej mriežky z aktívneho uhlia, živicu a mikrovlákno, vďaka čomu získate dokonale prefiltrovanú vodu. Nevýhodu je malý objem kanvice.
Zdroj foto: Davizro Photography / Adobestock.com