Aerobik sa do povedomia ľudí dostal najmä vďaka americkej herečke Jane Fondovej. Hoci to už bolo relatívne dávno, jeho časom ešte rozhodne neodzvonilo. Ak by sa vám zišlo schudnúť a zlepšiť si formu, aerobic stepy sú stále skvelé pomôcky na kardio tréning v pohodlí domova.

Čo je aerobik a kde sa vzal?

Aerobik uzrel svetlo sveta v USA ako forma cvičenia pre širokú verejnosť. Inšpiráciou mu bola najmä gymnastika a tanec, ktorých spojením vzniklo kondičné dynamické vytrvalostné cvičenie. Aerobik pôsobí na dýchaciu, srdcovo cievnu a pohybovú sústavu. Pri tréningoch aerobiku nemôže chýbať rytmická hudba v závislosti od toho, akému aerobiku sa venujete. Podľa miery záťaže sa totiž delí na nízky, ktorý je charakteristický nižšou záťažou na kĺby dolných končatín, vysoký, pre ktorý sú typické skoky a poskoky, no môže byť aj kombináciou týchto dvoch druhov.

...

Ako na aerobik čo najefektívnejšie

Každý z nás má inú telesnú kondíciu, zdravotný stav a vek, preto pri zostavovaní plánu a intenzity cvičenia je potrebné zohľadniť individuálne faktory. Vo všeobecnosti platí, že aby sa dostavili výsledky, cvičeniu aerobiku by ste sa mali venovať minimálne 15 až 30 minút, ideálne 60 minút 3 až 5 razy do týždňa. Okrem frekvencie tréningov si sledujte tepovú frekvenciu a snažte sa neprekročiť 90 percent vášho maxima tepovej frekvencie a 85 percent maxima spotreby kyslíka. Ideálne je, ak tieto hodnoty držíte medzi 50 až 70 percentami.

Svoju maximálnu tepovú frekvenciu zistíte tak, ak od čísla 220 odpočítate svoj vek. Takže ak máte napríklad 30 rokov, vaša maximálna srdcová frekvencia je 192 a aeróbny tréning v rozsahu 95 až 142 úderov za minútu.

Prečo potrebujete aerobic step

Aerobic stepy, fitness stepy alebo step mostíky sú všetko názvy pre jednu a tú istú šikovnú pomôcku, ktorú by ste si mali nielen na cvičenie aerobiku zaobstarať. Využijete ju totiž aj pri vysoko intenzívnom intervalovom (HiiT) tréningu, silovom tréningu a rôznych cvičeniach s nízkym dopadom. Na scénu sa dostali približne v 90. rokoch a odvtedy ich hviezda stúpa.

Aerobic step je rozmerovo relatívne malé zariadenie, no vaše každodenné tréningy dokáže poriadne obohatiť. Ak ho zakomponujete do svojej rutiny, zapojíte do práce svaly dolnej časti tela, vytvarujete si nohy a zadok, zatočíte s celulitídou, zlepšíte si kondíciu a posilníte srdce.

Je to teda naozaj veľmi všestranný a finančne nenáročný fitness nástroj perfektný na domáce cvičenie, ktorý vám navyše naozaj nezaberie veľa miesta a zmestí sa aj do najmenšieho bytu, šuchnete ho napríklad pod posteľ. Možno by vás lákalo ho nahradiť niečím, čo už máte doma, napríklad stolčekom, no z hľadiska bezpečnosti pri cvičení a nemožnosti si prispôsobiť jeho výšku to neodporúčame. Cvičenie na aerobic stepe je dokonca šetrnejšie ku kĺbom ako chôdza po schodoch.

Ako si vybrať step mostík?

Aerobic stepy majú rôzne prevedenia. Čo sa týka farieb a dizajnu, výber ponecháme na vašom vkuse, no niektoré parametre je predsa len dobré zvážiť. V prvom rade by mal aerobic step mať dostatočne veľké rozmery na to, aby ste pri cvičení naň mohli pohodlne vystúpiť. Je viac než žiaduce, ak je mostík variabilný a môžete si jeho výšku prispôsobiť podľa potreby a zvýšiť alebo znížiť náročnosť cvikov výškovým nastavením. Najčastejšie sa môžete stretnúť s dvoj- a trojstupňovými aerobic stepmi.

Uprednostnite odolný materiál s dostatočnou maximálnou záťažou, ktorá vám umožní cvičiť aj s činkami. Absolútnou nevyhnutnosťou je protišmykový povrch, ktorý zabezpečí, že aj pri intenzívnom tréningu vám nehrozí pošmyknutie. Hop-Sport ponúka kvalitné, odolné step mostíky za dostupné ceny. Stačí si len pustiť obľúbenú hudbu a pustiť sa do zostavy v jej rytme. Nezabúdajte, využitie step mostíku nemusíte limitovať len na aerobik. Môžete si ním okoreniť niekoľko tréningov do týždňa, aby ste si dopriali zmes intenzívneho kardia, intervalového tréningu a silových cvičení.

Nie je možné komentovať

Mohlo by sa Vám páčiť