Pre tých, ktorí milujú cestoviny, ale potrebujú dodržiavať bezlepkovú diétu je dnes k dispozícii niekoľko zaujímavých možností. Bezlepkové druhy potravín sú v súčasnosti rozšírené po celom svete a sú skvelou voľbou pre každú osobu s celiakiou. V tomto článku sa bližšie pozrieme na cestovinu, ktorá na Slovensku získala veľkú popularitu – tarhoňu. Je bezlepková tarhoňa rovnako chutná ako jej klasická verzia?

Tarhoňa a jej zaujímavý pôvod

Hoci je tarhoňa známa takmer v každom kúte našej krajiny, nie každý si vie predstaviť, čo sa skrýva za týmto pojmom. V skutočnosti ide o veľmi malé a suché cestoviny s hrubou a nerovnomernou štruktúrou. Tradične sa používa ako príloha k hlavnému jedlu, do polievok, poprípade slaných koláčov či raňajkových kaší. Tento výživný pokrm má údajne korene v starovekom Grécku, Ríme a Perzii. Postupom času sa však rozšírila do ďalších krajín, vrátane tých v juhovýchodnej Európe, Stredomorí a Stredného východu. Vo všeobecnosti môžeme tvrdiť, že túto obľúbenú ingredienciu používalo nespočetne veľa domácností už po tisícročia.

...

Tarhoňa je bohatá na bielkoviny, vitamíny a minerály. Príprava tarhoni sa výrazne nelíši od prípravy iných druhov cestovín. Základom je nasypať cestovinu do vody, ktorá dosiahla bod varu. Každý výrobca uvádza inú dĺžku varenia tarhone a preto by ste sa mali riadiť návodom na obale produktu. Ak máte v úmysle pripraviť výdatnú polievku, nebojte sa pridať syr Feta, šťavu z čerstvého citrónu, maslo, mlieko alebo jogurt. Tarhoňa sa tiež dá skombinovať s kuracím mäsom a čerstvými paradajkami, dusenými v tlakovom hrnci. Vedeli ste, že tieto špeciálne cestoviny sú vďaka správnej konzistencii skvelým „spojivom“ pri varení mäsových guliek? Orestujte ich na olivovom oleji a ochuťte o šalotku, lúpané paradajky a Vaše obľúbené korenie, aby ste získali základ chutného jedla.

Je bezlepková tarhoňa výživná?

Základ bezlepkových cestovín spočíva v špecifickej príprave surovín, ktoré v sebe neobsahujú lepok – bielkovinu, prítomnú v zrnách obilnín (napríklad pšenica, raž, jačmeň). Práve bezlepková tarhoňa sa vyrába zo zemiakov a kukurice. Ak ju nájdete v inej ako bežnej farbe, znamená to, že sa v nej môže nachádzať prírodný špenátový prášok alebo paprikový prášok pre zelený a červený odtieň. Bezlepková tarhoňa v sebe nemá žiadne látky umelého charakteru. Disponuje adekvátnou energetickou hodnotou – v priemere 346 kilokalórií (1452 kilojoulov) na sto gramov.

Všetky prísady dokopy ponúkajú rovnakú štruktúru a chuť ako cestoviny s lepkom. Osoby s intoleranciou na lepok sa nemusia obávať vedľajších účinkov. Problémy ako bolesť hlavy, únava či črevné ťažkosti sa totiž pri tomto type cestovín neprejavia. Zaobstaranie bezlepkovej tarhone nie je náročné. V súčasnosti ich ponúka množstvo kamenných ale aj internetových obchodov. Tarhoňu a iné bezlepkové produkty poskytuje napríklad celi.sk. Ušetriť za nákup bezlepkových výrobkov viete tiež s rozličnými zľavovými kupónmi, ktoré nájdete napríklad TU.

Široké spektrum bezlepkových alternatív

Hoci sa o zdravotných výhodách týchto cestovín vedú polemiky, pravdou je, že všetky sa dajú zaradiť do zdravej stravy. Moderná gastronómia kráča s dobou a spolu s ňou napredujú aj rôznorodé druhy bezlepkových výrobkov. Od cestovín cez pečivo až po predaj hotových jedál – možností je naozaj veľa. Prechod na bezlepkovú stravu nutne neznamená, že sa musíte vzdať svojich obľúbených jedál. Ide o zodpovednosť a o uskutočnenie určitých zmien. Zdravý spôsob života totiž predovšetkým závisí od Vás a Vašich špecifických stravovacích potrieb.

Vyhľadávaním a skúšaním nových receptov môžete zlepšiť svoje zdravie a zároveň aj kuchárske zručnosti. Buďte v kuchyni kreatívni, vyskúšajte recept, ktorý ste ešte nikdy nevarili alebo sa podujmite na bezlepkovú verziu svojho obľúbeného jedla.

Zdroj obrázkov: pexels.com

Comments

  1. […] zaradiť okrem bezlepkovej pizze množstvo ďalších bezlepkových variant. Jednou z nich je bezlepková tarhoňa, ktorá očari vaše chutové […]

Nie je možné komentovať

Mohlo by sa Vám páčiť